• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Сарафов: Върху мен се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената позиция срещу Гешев

Сарафов: Върху мен се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената позиция срещу Гешев

/КРОСС/ Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов излезе с отворено писмо срещу заповедта за ревизия на дейността на НСлС, разпоредена от Върховна касационна прокуратура. Писмото е адресирано до Даниела Машева, заместник на главния прокурор при ВКП.

В писмото, разпространено от БТА, Сарафов посочва, че моментът за възлагане на посочената ревизия съвпада с публичните атаки на главния прокурор г-н Иван Гешев срещу него.

"Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху ми се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев. Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси", пише Сарафов.

Ето и пълния текст на писмото.

ОТВОРЕНО ПИСМО

До г-жа Даниела Машева - заместник на главния прокурор при ВКП

От Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МАШЕВА,

На 22.05.2023г. получих на електронната си поща заповед № РД-04-153/19.05.2023г., подписана от Вас за главен прокурор - съгласно заповед № РД-05-1850/18.05.2023г. С посочената заповед разпореждате извършването на ревизия на дейността на директора на НСлС по административното и организационно ръководство на дейността на НСлС и методическото ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури за периода от 01.01.2022г. до момента на извършването на ревизията.

Моментът за възлагане на посочената ревизия съвпада с публичните атаки на главният прокурор г-н Иван Гешев срещу мен. Това, както и липсата на нормална служебна комуникация с Вас, ме провокира открито да задам следните въпроси:

1.Вие сама ли решихте да назначите тази ревизия, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск главен прокурор г-н Иван Гешев?

2.Какво Ви провокира да назначите ревизията именно в този момент, имайки предвид, че съм административен ръководител на НСлС вече шеста година и административната ми дейност никога не е представлявала интерес за ръководството на прокуратурата?

3.Очевидно става въпрос за внезапна и тематична ревизия, а не такава, залегнала в плана за ревизии на ПРБ - в този смисъл има ли сигнали от магистрати и служители от НСлС срещу работата ми като директор на службата?

Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху ми се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев. Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси.

Държа да уточня, че нямам никакви притеснения за дейността си като административен ръководител на НСлС, респ. от очакваните констатации на ревизиращия екип. Напротив, дълбоко съм убеден, че НСлС е коректно и почтено администрирана, но тревога в мен буди откритата тенденциозност относно момента, избран за такава проверка.

Считам, че действията Ви в този случай, както и начинът и моментът, в който са предприети, ясно показват на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общественост, че г-н Гешев е готов да използва Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неудобните му.

Очаквам Вашите отговори! Дължите ги не толкова на мен, колкото на всички колеги прокурори и следователи, както и на цялото българско общество.

София ДИРЕКТОР НА НСлС:

24.05.2023г. Борислав Сарафов

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Aferist

Заместник главния прокурор Борислав Сарафов е горд и законен собственик на 6 жилища от направена проверка в краят на 2014 г. ,дарени от любящите му родители“. Пет от тях са в София, а едно е в Испания. Става дума за 4 дарени имота, един купен със спестявания и заем, и жилище в град Рохалес, Испания. (Курортен град на крайбрежието. По данни на агенциите за недвижими имоти цените в курорта за жилище от 92 до 120 кв. м. варират от 190 000 до 290 000 евро.) Апартаментът, който е купила майката на Сарафов е от 121 кв.м. за 234 000 лв – около 116 000 евро. Не си правете никакви изводи, няма смисъл. Освен това Борислав Сарафов има и къща в гр. Момин проход, известен с 9-те си минерални извора, заради които е обявен за балнеоложки курорт още през 1950 г. Малка спретната къщурка (120 кв.м), две липи отпред. Всичко е законно. Сделките са перфектни. Данните са официални и са от сайта Инициатива за прозрачни съдебни назначения – https://judicialprofiles.bg . http://www.bili-bg.org/102/page.html. Дори строгата, но справедлива етична комисия на Висшия съдебен съвет не е имало за какво да се хване. По този начин съвсем открито и прозрачно Борислав Сарафов кандидатства за главен прокурор, но в крайна сметка бе назначен за зам.-главен прокурор, което пак не е никак малко, между нас казано. Още от първия ден на назначението си той подгони яко престъпността в България. И костинбродските бюлетини – тоже. Оттук насетне каквото й гадно нещо да чуете за някакво разследване срещу него или за принадлежност към кръг „Сливница“, който кадрува в магистратурата, да знаете, че е лъжа. Колкото и ГЕРБ да се хвалеше, че ще бори корупцията по време на мандата си. Наужким, де. Защото всичко е законно. Ако не е съвсем, ще се натъкми и пак ще стане. Това е положението. „В прокуратурата се говори, че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, свързано с натиск срещу определени лица. Тази преписка обаче е потулена.“

24.05.2023 15:40:26

Анонимен

АВАТАРИТЕ И СХЕМИТЕ НА ЗАБОГАТЕЛИЯ БОРИСЛАВ САРАФОВ, ГОРД СОБСТВЕНИК НА 6 ЖИЛИЩА – 5 В СОФИЯ, 1 В ИСПАНИЯ! За пети пореден път надеждите на кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество с ограничена отговорност „Консорциум Астулидис“ (собственост на няколко регистрирани в Испания фирми) бяха попарени. На назначеният от съда синдик Людмила Лозанова отново се опита да продаде ипотекирания в полза на „Уникредит Булбанк“ АД атрактивен имот в столичния район „Възраждане“. За терена от 5480 кв. м, оценен на 7 525 600 лв., обаче купувач отново не се появи. Въпреки че цената от малко над 700 евро за квадрат в центъра на столицата далеч не може да бъде определена като висока. Покрай скандалите с насилствено фалираната Корпоративна търговска банка пък стана ясно, че зетят и дъщерята на Попова са вписани в списъка на кредиторите й, тъй като са имали влогове, които са били доста над гарантираните. Според адвокат Константин Симеонов става дума за 287 хил. лв. влог на дъщерята – Константина Попова, и за над 825 хил. лв. на зетя Евгени. И двата влога са направени през пролетта на 2013 година. По същото време в КТБ влог открива и майката на зетя Лиляна Танчева – от 800 хил. лева. В близкия роднински кръг на семейство Танчеви влиза и заместник главният прокурор Борислав Сарафов, който е пръв братовчед на Светлин Танчев и на брат му. Заместник главния прокурор Борислав Сарафов е горд и законен собственик на 6 жилища от направена проверка в краят на 2014г. ,дарени от любящите му родители“. Освен това Борислав Сарафов има и къща в гр. Момин проход, известен с 9-те си минерални извора, заради които е обявен за балнеоложки курорт още през 1950 г. Малка спретната къщурка (120 кв.м), две липи отпред. Всичко е законно. При управлението на ГЕРБ фирма, в която дялове имат Лиляна Тодорова и Слав Даскалов, съветник на Светлин Танчев, е спечелила проект по ФАР за рехабилитация на пътя Монтана – Лом. Докато дружеството печелило и изпълнявало проекта, синът Светлин Танчев работел в дирекцията в Министерство на финансите, която следи усвояването на пари от еврофондовете. По-късно Лиляна Тодорова продала дела си във фирмата на Слав Даскалов и станала управител на дружеството. Като съдружник във фирмата не е било редно той да бъде съветник на шефа на комисията, която контролира еврофондовете.https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/avatarite-i-shemite-na-zabogateliya-borislav-sarafov-gord-sobstvenik-na-6-zhilishta-5-v-sofiya-1-v-ispaniya/110690

24.05.2023 13:23:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.