• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Д-р Иван Енев, педиатър: Алергичният ринит се повлиява добре от хомеопатия

Д-р Иван Енев, педиатър: Алергичният ринит се повлиява добре от хомеопатия

/КРОСС/ Алергичният ринит е най-честото алергично заболяване, което засяга между 10 и 15% от населението на развитите страни. Най-разпространените му симптоми са запушен или течащ нос с бистър секрет, сърбеж, дразнене в гърлото, зачервени и насълзени очи, затруднено дишане. Възможно е да бъде сбъркан с вирусна или бактериална инфекция поради сходството на симптомите и тогава назначеното лечение да няма никакъв ефект. В по-тежките случаи може да се стигне до задух и астма, предупреждава д-р Иван Енев, педиатър и общопрактикуващ лекар с над 30-годишна практика, съобщи "Труд бг".

Алергичните ринити се проявяват предимно с настъпването на пролетта, но понякога болните страдат и през късното лято и ранната есен. Най-често сезонният алергичен ринит е свързан с реакция към алергени, отделени при цъфтежа на дървета и треви. В Европа, включително у нас, обичайните «виновници» за алергичния ринит са бреза, бор, ела, кедър, леска, габър, кестен, върба, топола, липа, райграс, живовляк, див пелин, киселец и др. При някои пациенти се развиват кръстосани алергии – например едновременно към бреза и латекс или някои храни. 

Обичайното лечение при доказан алергичен ринит са антихистамини, деконгестанти, кортикостероиди и десенсибилизация. Всяко от тези видове лечения има показания, противопоказания и странични ефекти, с които лекарите и пациентите се налага да се съобразяват. Антихистаминовата терапия например потиска алергичната реакция в горните дихателни пътища, но така болестта „слиза“ в гърдите. Деконгестантите (най-често капките за нос ксилометазолин) не се препоръчват за повече от 5-7 дни, тъй като водят до атрофия на лигавицата и престават да действат. Кортикостероидите намаляват локалния имунитет и болните стават по-податливи на бактериална инфекция, освен че губят обоняние.

Десенсибилизацията е най-прогресивната от сега прилаганите терапии. При нея алергените се вкарват постепенно в организма и след време той сам се преборва с тях. Опасното тук е, че може да се стигне до бурна реакция и астматични пристъпи. 

Съществуват редица медицински проучвания, които доказват и ефективността на хомеопатията при лечението на алергичния ринит. „Съвсем уверено мога да кажа въз основа на моята над 30-годишна практика, че при всички мои пациенти хомеопатията дава изключително добри резултати при лечението на алергичния ринит, като това се потвърждава и от множеството медицински проучвания, които съществуват по темата. Затова аз препоръчвам хомеопатията като най-щадящото и ефикасно лечение без странични ефекти“, казва д-р Енев.

Медицински проучвания показват, че високите разреждания на хистамин са в състояние да инхибират активирането на базофилите (вид бели кръвни клетки, които обикновено се повишават в случаи на алергия или продължително възпаление като астма, ринит или копривна треска), което e в основата на острата алергична реакция. Две фундаментални изследвания разглеждат действието на свръхразредените разтвори и доказват наличие на биологичен ефект върху клетъчните култури.

Медицински проучвания в PubMed оборват за пореден път един от най-често срещаните митове за плацебо ефекта на хомеопатията при лечението на алергичен ринит. Резултатите са категорични, че в групата пациенти, която е лекувана с хомеопатия, се наблюдава значително подобряване на симптомите спрямо контролната група, която е приемала плацебо медикамент. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.