• 21 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8106
 •  GBP / BGN 2.2833
 •  CHF / BGN 2.0532
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 3°C

Втора група черни лешояди бяха пуснати на свобода в Източните Родопи

Втора група черни лешояди бяха пуснати на свобода в Източните Родопи

/КРОСС/ Втора група черни лешояди бяха пуснати на свобода в Източните Родопи, като като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината, съобщиха от Фондация „По-диви Родопи". Очакванията са птиците да се присъединят към освободените през миналата година осем черни лешояда, които се установиха трайно в района на Източните Родопи и Сакар планина. 

Първите дни са критични за неопитните птици, които трябва бързо да се научат да нощуват на безопасни места в околността и да се връщат да се хранят на площадката за подхранване, докато укрепнат достатъчно, за да извършват по-дълги прелети и да търсят храна сами. Екипът на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е неотлъчно до тях през тези дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в безопасност, казаха от фондацията.

След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, 13-те черните лешояди, които пристигнаха oт Испания през юни, получиха своя шанс за нов живот в дивата природа на Родопите. Преходът от живот на затворено към живот в дивата природа трябва да се извърши плавно и без излишен стрес за птиците. За тази цел пред волиерата се поставя храна, а вратите се отварят внимателно и се осигурява спокойствие в района. По този начин се дава възможност на лешоядите да напуснат волиерата, когато се почувстват сигурни и спокойни. „Освобождаването протича по план, птиците са спокойни и се придържат в района на волиерата. Очакваме да се присъединят към освободените през миналата година, а голямата ни надеждата е, че догодина, ще имаме добри новини за първите опити за загнездване," коментира Добромир Добрев от БДЗП.

През октомври експерти и доброволци маркираха и поставиха предаватели на редките птици, което дава възможност на екипа в реално време да проследява техните придвижвания и да следи състоянието им, за да научим повече за живота им на свобода.

Припомняме, че първите две групи черни лешояди бе транспортирана от Испания от испанската неправителствена организация Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona (GREFA), която от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. През следващите няколко години е планирано да се освобождават още по шест - 10 индивида годишно като част от текущата програма. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на вида в Стара планина.

Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се осъществяват от БДЗП в сътрудничество с Фондация "По-диви Родопи", с финансиране от Rewilding Europe.

Източник: БТА

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.