• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Орхан Памук завършвал роман за пандемия, когато настъпил коронавирусът

Орхан Памук завършвал роман за пандемия, когато настъпил коронавирусът

/КРОСС/ Орхан Памук тъкмо завършвал новата си книга "Чумни нощи", в която детайлно описва пандемия от миналия век, когато новият коронавирус започнал да се шири из света, съобщава "Хюриет дейли нюз" и БТА.
Нобеловият лауреат е бил на път да завърши романа си, посветен на чумна пандемия в началото на 20 в., когато избухнала пандемията от Ковид-19.

Пред "Ню Йорк таймс" писателят споделя, че разпространението на коронавируса го е разстроило и накарало временно да забави темпото на романа, но сега вече е мотивиран да го завърши.

В друго интервю авторът споделя, че действието на романа "Чумни нощи" се развива на измислен остров в триъгълника Крит-Кипър-Родос под управлението на Османската империя. В този османски вилает от 1894 г. се разпространявала чума, дошла от Индия и Китай.

"Работя усилено, опитвайки се да довърша "Чумни нощи", исторически роман, който се случва през 1901 г. по време на третата пандемия от чума. Започнах да пиша този роман преди четири години. Изведнъж по улиците започнаха да се случват всички чумни истории, за които съм чел и писал. Това ме изненада и ме забави за известно време. Но сега отново съм мотивиран да завърша историческия си роман.

През последното десетилетие визуалният артист в мен искаше да се включи в литературните ми проекти. "Музей на невиността" беше такъв проект, роман и музей, където романът е своеобразен пояснителен каталог за музея.

Също така планирам да поставя няколко рисунки, картини и карти в "Чумни нощи". Те са под влияние на всички медицински текстове и снимки, които видях през последните три години. Опитвам да илюстрирам по наивен начин света, който измислям", каза пред "Ню Йорк таймс" професорът и преподавател по сравнителна литература и творческо писане в Колумбийския университет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.