• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

8 април - Международен ден на ромите – живот по време на криза

8 април - Международен ден на ромите – живот по време на криза

/КРОСС/ Как живеят в ромските квартали и махали по време на криза? Как посрещат днешния празник - Международния ден на ромите? Има ли разум, здраве и съпричастност в ромските общности?

Калина Колева от Филиповци и Валери Леков от ромския квартал "Изток" в Кюстендил разказват в "Нашият ден" как започва 8 април при тях. Те си пожелаха здраве и смирение в този ден, посветен на изтреблението на невинни роми.

Жителите на Филиповци проявяват дисциплина и спазват мерките

"В момента всички мерки се спазват в столичния кв. "Филиповци", защото от двете страни на махалата има жандармерия. Сега е сезонът на сватбите, но хората са много кротки и въобще не се събират на тумби. Няма сватби, няма 3-дневни тържества, няма кръщенета. Хората се съобразяват, без да критикуват, с мерките от Щаба и от полицията."

Боклукът е в огромни количества и е в самата ромска махала, в началото - там е струпан. Не се извозва, нито се почиства.

"Смятам, че това е дело на самите жители на махалата. В края на квартала са поставени едни контейнери. Но защо пък не хвърлят боклука в контейнерите и оттам да ги извозват от Столичната община? Много от хората хвърлят около контейнерите. И това вече е свързано с културата и възпитанието", обясни Калина Колева.

Кюстендилският кв. "Изток"

"За боклуците ще се хвана и аз - споделя Валери Леков - то е малко като обущаря, който ходи със скъсани обувки. Хората от ромските махали се грижат за боклука в цялата страна, а са потънали в боклук. Не мога да си го обясня. Във всяка ромска махала има по едно нелегално сметище. Не зная защо се получава така...

Хората действително спазват карантината

"Разбира се, като навсякъде, има и недобросъвестни, но мисля, че е грозна тази картина на входа и на изхода на махалите да има КПП-та полиция и жандармерия."

Взаимопомощ в ромските квартали

"Това, което не се появява в медиите, а реално се случва в по-голямата част от ромските махали, е взаимопомощта в ромските квартали. Хората, които са в чужбина, изпращат пари. Местни активисти също обикалят и събират пари из махалите. С парите закупуват храна, която раздават на най-бедните. Има качени клипове във фейсбук. Трябва в такива времена хората просто да си помагат. Това е, с което ние сами, като граждани, можем да си помогнем."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Влиза едно циганче в бара и казва -:Дайте ми ДВАМА КАФЕТА.ЕДИНИЯ в къса чаша,а ДРУГИЯ в дълга чаша.(Превод на Български-дайте ми две кафета.Едното късо,другото дълго.) Та те така.

08.04.2020 13:22:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.