• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Незрящи ще виждат Царевец чрез специален макет

Незрящи ще виждат Царевец чрез специален макет

Творбата е дело на арх. Пламен Цанев, а ще се реализира от скулптора Денислав Сираков

/КРОСС/ Възможност да научат повече за историята на Царевец съвсем скоро ще имат и слепите хора, дошли на място пред крепостта. Това ще става посредством макет, върху който има надпис с описание на Брайловата азбука. Инициативата е на Ротари клуб Велико Търново, който се е ангажирал да реализира благородната мисия. Идеята бе представена пред членовете на Общинската организация на слепите във Велико Търново и срещна огромно въодушевление.

Президентът на Ротари клуб в старата столица Венелин Иванов и скулпторът Денислав Сираков запознаха незрящите с проекта, като на срещата присъстваше и шефката на отдел „Социални дейности и здравеопазване“ в кметството Росица Димитрова.

Идеята е макетът да е с размер 1,30/0.70 м и да бъде разположен на входа на монумента.

Проектът предстои да бъде внесен за одобрение в Художествено-експертния съвет в Общината. Той е дело на арх. Пламен Цанев, който е доказан специалист по средновековна архитектура и е работил години наред върху творбата. Целта е миниатюрата да показва максимално реалистично как са изглеждали по времето на цар Иван Асен II патриаршеският и дворцовият комплекс.

Макетът от бронз ще бъде изработен от Денислав Сираков, като за целта се подготвя специална 3D принтерна разпечатка. Средствата за реализацията са осигурени изцяло от Ротари клуба в старата столица.

Незрящите заявиха готовност да помогнат в съставянето на надписа и посъветваха при създаването скулпторът да избягва остри ръбове.

„Много се радваме, че дойдохте първо при нас и с радост ще бъдем ваши партньори. С нетърпение чакаме реализацията на проекта, за да поканим във Велико Търново свои приятели и познати от сродни организации в страната и чужбина”, споделиха представителите на местната организация на слепите. Те не можаха да скрият вълнението си, че старата столица ще има първия макет, насочен към незрящи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.