• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Филмовият фестивал „Златна роза" отново събира най-доброто българско кино

 Филмовият фестивал „Златна роза" отново събира най-доброто българско кино

/КРОСС/ За 38-и път най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза" ще представи най-новите български филми от 24 септември до 1 октомври 2020 в залите на Фестивален и конгресен център Варна, както и онлайн.
В конкурсната програма са селектирани 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства в последната година. По традиция в рамките на фестивала във Варна ще присъстват създателите на филмите.
Фестивалът ще бъде открит на 24 септември от 18.00 часа с изложбата „Спомен за филма „Осъдени души", която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев. След церемонията по откриването на Златна роза 2020 в 19.00 часа за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията „Пари" с реж. Сиамак Етемади, съпродуценти Чучков брадърс и с финансовото участие на Националния филмов център.
В осемте дни на „Златна роза" са организирани ежедневни пресконференции с екипите на филмите от конкурсната програма, презентация "Мерки срещу онлайн пиратството в условията на пандемия" с участието на Главен инспектор Михаил Драгоданов от ГДБОП , уъркшоп "Как музиката живее в киното" с модератор Саня Армутлиева и представяне на книгата на Петя Алексантрова - „Предимства и предизвикателства на късите форми. Модели и практики на българското късометражно игрално кино". За първи път на кръгла маса „Златна роза 2020 през очите на българската кинокритика" най-острите пера на родното ни кино ще обобщят видяното и ще очертаят тенденциите в най-новите български филми. В програмата „Открити хоризонти" ще бъдат представени пълнометражните игрални филми „Опърничавите" с реж. Георги Костов и копродукцията „Босият император" с реж. Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма. Сред тях за първи път ще видим и произведения на студентите от програмата FilmForge на New Boyana Stuudios.
От тази година фестивалът открива нова рубрика в своята програма „Златна роза класик", която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото. На 25 септември от 18.00 часа ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино - трилогията „Мера според мера" на режисьора Георги Дюлгеров. Съвременният зрител ще види резултата от възстановените оригинални цветове, преобразена звукова фонограма, както и субтитри на литературен български език, за по-добро разбиране на енидже-вардарското българско наречие, на което говорят героите във филма.
Организатор на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" е Националният филмов център, с подкрепата на Министерство на културата и община Варна.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.