• 07 Юли 2020 |
 •  USD / BGN 1.7270
 •  GBP / BGN 2.1610
 •  CHF / BGN 1.8378
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Празникът на розата в Казанлък ще продължи цяла седмица

Празникът на розата в Казанлък ще продължи цяла седмица

Тази година Царица Роза ще се избира онлайн

/КРОСС/ И през 2020-та година, Празникът на розата в Казанлък се радва на популярност и международен интерес. Традицията няма да бъде прекъсната и събитията ще се състоят за 117-ти път. Ще продължат цяла седмица от 1-ви до 7-ми юни.

Празникът на розата в Казанлък е едно от най-известните събития в България. Красотата на красивата маслодайна роза, нейното ухание са привличали хора от цял свят в града на розите.

„Традицията на Празника на розата е вековна и в нея винаги е имало рози, Царица Роза, карнавал, веселие в името на цветята и на розобера, който се извършва тук", разказва кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Празници ще има и през 2020-та година. Те ще са различни, необичайни за града на розите. Заради пандемията от коронавирус. Събитията, които привличат хиляди, този път ще са онлайн. За първи път в историята, Царица Роза, също се избира чрез интернет гласуване, в което участват 24 казанлъшки красавици.

„Има състезание, има хъс има амбиция и на 1 юни Царицата ще бъде избрана от гражданите на общината. Този конкурс се наблюдава в интернет, може да се гласува и в чужбина. Много от нашите съграждани, които са в чужбина, се обаждат и се радват, че имат такава възможност, така че Царицата на 1-ви юни ще бъде коронясана и обявена. Тя ще бъде с всичките правомощия, които има всяка една царица до този момент", обяснява Стоянова.

А да си царица на розата в най-старият в България конкурс за красота е изключително събитие.

Вероника Кънева стана Царица Роза през 2019 година. „За мен конкурсът Царица Роза е едно изживяване, което ти носи една изключителна емоция, неповторима, което си струва да се изживее просто. Приемат Царица Роза по света с респект. В Япония уважават изключително много розата и Празника на розата. В града, в който бях аз, изключително всички ти се възхищават, всички ти се радват, всеки иска да се снима с теб. Това е една емоция, която е наистина несравнима и няма как да се опише наистина", разказва Вероника.

„За първи път от традицията на този празник Царицата ще посети своите съграждани там, където те живеят, затова сме и организирали всеки казанлъчанец да постави един флаг на града, символа на нашия град на своите балкони или огради, за да могат да посрещнат своята царица. Да бъдат поздравени да им пожелаем здраве да бъдат с тази сила и усещане, че каквото и да ни се случи, можем да го преодолеем, когато сме заедно и когато сме една общност.", обясни кметът на града.

30 000 са ушитите знамена на Казанлък, които жителите на града ще получат в своите домакинства. За първи път Празникът на розата се провежда и като събитие на Чудомир. Причината - несъстоялите се в града през март празници, на един от най-известните хумористични писатели и художници.

„За първи път подчиняваме Празника на розата като събитие на Чудомир, защото той е наистина гениален в това да ни накара да се усмихваме и се смеем в трудните времена", казва Галина Стоянова.

Ще се състои и друго атрактивно събитие - Розобер, за първи път при сериозни мерки за дистанция и сигурност. Снимки ще могат да бъдат правени в полетата на Института по розата. Концерти, конкурси, много са събитията, които ще се проведат през 2020-та в първия онлайн празник на розата в Казанлък.

„Розовата долина ще продължава да цъфти с красотата, с уханието и с блясъка си, който е устоял през годините на всичко, което се е случвало - и на природни, и други условия. И тази година Розовата долина ще цъфти и ухае на красота. Тук хората са много усмихнати пазители на тази традиция и ще я пренесат през времето", убедена е Стоянова.

„Аз вярвам, че всички вие отново ще почувствате блясъка му, от самия избор на новата царица, от коронясването и ще усетим красотата и аромата на розата с чистотата на сърцата си, защото все пак красотата ще спаси света", казва миналогодишната Царица Роза - Вероника.

Въпреки пандемията Казанлък ще избере своята 52-ра царица и ще проведе своите 117-ти празници на Розата. Може би без гости от цял свят, но с много хора, които онлайн ще видят красотата в Долината на Розите.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.