• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

1 млн. лева от държавата за строителството на нов музей на розата

1 млн. лева от държавата за строителството на нов музей на розата

/КРОСС/В навечерието на 111-я празник на розата, чиято кулминация е в неделя една добра новина развълнува казанлъчани. Новият музей на розата, една лелеяна мечта от години, ще бъде изграден с подкрепата на държавата.

Строителството и оборудването му ще бъдат финансирани от държавния бюджет, съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова след завчерашната си среща с министъра на финансите Петър Чобанов. Финансист №1 е поел ангажимент да бъдат осигурени 1 млн. лева за строителството на сградата в парк „Розариум" от реализирани икономии по публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Както е известно, нито един проект на община не бе одобрен от кабинета. За довършване на музея и неговото оборудване щели да бъдат планирани други 1 млн. лева в държавния бюджет за 2015 г.

Общината вече имала разработен проект с автор арх. Ивелин Недялков и задвижена процедура за избор на изпълнител. Единственият жив музей на царицата на цветята в света ще представя на туристите и гостите на града оригинално и атрактивно розопроизводството като поминък. Той ще разполага с автентична дестилерия за розово масло, в която всеки един посетител ще може да види как се получава скъпоценния елексир. В малките работилнички пък всеки ще може да си изработи сам сувенир на основата на розата. В специална „стая на ароматите" ще могат да се дегустират традиционната гюловица, розов ликьор и розово сладко. Музеят ще стопанисва и мини розова градина с различни сортове рози, която ще обгражда от всички страни и на различни нива сградата. Ще разполага още и с експоцентър за прожекции и беседи, съвременни фондохранилаща за ценните експонати. За малките посетители е предвиден кът с интерактивни занимания. Панорамно кафе на покрива на новата сграда и кафе с лятна градина са част от визията на бъдещия музей на розата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.