• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Правилата в епидемична обстановка, кога да се носят ръкавици

Правилата в епидемична обстановка, кога да се носят ръкавици

/КРОСС/ Европейското бюро на Световната здравна организация предупреждава за възможността за поява на нови взривове и пикове на Covid-19 в някои европейски страни, каза на сутрешния брифинг за разпространението на коронавирусната инфекция проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че не бива да забравяме правилата за превенция, като отбеляза, че „в нашата страна засега мерките работят".

Той припомни правилата, важни в епидемична ситуация:

„Най-важното беше хората да се научат да спазват отстояние, да не се ръкуват излишно, да не се целуват и прегръщат с познатите си, които срещнат на улицата, да не се събират в групи от много хора.

Винаги да предпочитат откритите пространства пред закритите. В закритите пространства трябва да се носят маски, често да се мият и дезинфекцират ръцете.

Когато си вкъщи - ги миеш с топла вода и сапун, когато си в служебна обстановка - ги дезинфекцираш", поясни Кантарджиев и направи подробни разяснения на препоръките за ползване на ръкавици. Той подчерта, че ръкавиците е добре да се ползват от служители в магазини и банки например:

„Много се заговори за ръкавиците. Слушайте, ръкавици се ползват от служители, които постоянно са в контакт с потенциално замърсени с коронавирус предмети, работят с пари. Работиш на касата - взимаш парите на хората, връщаш рестото, работиш постоянно с пари, да речем че си шофьор на такси и прочие.

Ръкавици се ползват, когато трябва много често да дезинфекцираш ръцете си.

Ръкавици се дезинфекцират най-добре със спирт или с друг дезинфектант, да не ти уврежда кожата. Когато рядко е необходимо да дезинфекцираш и миеш ръцете си, спокойно може да си без ръкавици.

Но помниш - културният човек 20-ина пъти на ден си мие ръцете или ги дезинфекцира, и помниш, че не бива да си пипаш лицето, носа, устата и очите, ако ръцете не са ти чисти...

На ръцете вируса „умира" за 10-15 минути, ако ръката ти е достатъчно потна и достатъчно топла, но не трябва да се разчита на това - хубаво е да се ползват дезинфектанти, а ако имаш възможност - най-добре с топла вода и сапун" да се измият ръцете, каза Тодор Кантарджиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.