• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Румен Петков: „Булгаргаз“ хариза на Румъния 60 000 мегавата

Румен Петков: „Булгаргаз“ хариза на Румъния 60 000 мегавата

/КРОСС/ Вчера „Булгаргаз“ хариза на Румъния 60 000 мегавата за събота и неделя. Новият ръководител на „Булгаргаз“ направи някого в Румъния милионер. Българският газ при нас е 55, в Румъния е 85 евро на мегават. Това каза председателят на АБВ Румен Петков в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Упрекът към Николай Павлов според него трябва да бъде, че „Булгаргаз“ не е лицензиран да продава в Румъния. „Много е важно как премиерът и вицепремиерът ще посрещнат вчерашната операция на „Булгаргаз“. 60 000 мегавата – сделките са траели по 3 секунди. Не би трябвало да е никакъв проблем за 5 минути да се извадят посредниците, които са купили газ от газов хъб „Балкан“, т.е. от „Булгаргаз“, и са го продали в Румъния. Това не бива да бъде подминавано, иначе обществото ще остане с впечатлението, че сменяме тези, за да сложим онези“, заяви Румен Петков.

В същото време 40% от българите живеят в условията на енергийна мизерия, посочи Петков. Затова според него веднага трябва да започне изграждането на два реактора на АЕЦ „Белене“ и проучвания за два в АЕЦ „Козлодуй“.

Диалогът между институциите в момента е задължителен, смята председателят на АБВ. „Не бива да бъдат драматизирани упреци, съвети, препоръки към правителството, независимо откъде идват. Ако са от президента, те са с много по-висока степен на чуваемост“, заяви Петков.

Той коментира и напрежението между Русия и НАТО и отражението на кризата върху страната ни. „Нека ние в България да кажем: нашият интерес и мир и сигурност. Тази сигурност включва енергийна сигурност и гаранции“, коментира Петков.

Той представи документ, от който става ясно, че Европейската комисия е била уведомена с официален документ през 2019 г., че газопроводът Комотини – Стара Загора ще бъде въведен в експлоатация през октомври 2023 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А колко още много далавери се крият от българската общественост. Вижда се само това как едни живеят охолно и плащат данъци като бедните, а други едва свързват двата края и са в нищета.

05.02.2022 10:47:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.