• 04 Март 2024 |
 •  USD / BGN 1.8088
 •  GBP / BGN 2.2852
 •  CHF / BGN 2.0412
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 4°C

Зорница Русинова, ИСС: Настояваме за дълга информационна кампания, за да избегнем спекула при влизане на еврото

Зорница Русинова, ИСС: Настояваме за дълга информационна кампания, за да избегнем спекула при влизане на еврото

/КРОСС/ Влизането на България в еврозоната няма да се отрази на инфлацията, каза Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС)  в интервю пред БНР за въвеждането на еврото  у нас.

"На някои стоки ще се повишат цените, за други ще са по-ниски. Трябва да има яснота по отношение на закръгляването на парите, защото остава същият валутен курс, който вече е договорен", допълни Русинова.

В предаването "Неделя 150" тя обясни, че въвеждането на единната европейска валута в България "няма да се отрази на осигурителната система, здравеопазване и пенсии, по-скоро би имало положителен ефект за развитието и доходите и икономиката".

Положителното е, че България ще бъде пълноправен член и ще има думата когато се взима решение за единната валута, коментира Зорница Русинова.

Относно доклада на ИСС тя обясни:  "По различното е, че всеки акт, с който излизаме - становище, резолюция или анализ, е консенсуса на трите групи в Съвета, тоест изпълнителната и законодателната власт получават "една готова рецепта", какво е съгласието между работодателите, синдикати и гражданските организации, кои са проблемните области, които биха могли да възникнат в областите между отделните групи."

С докладът от ИСС препоръчват "да се вземат предвид всички проблеми, които тревожат хората, да се отговаря на всички въпроси на хората - кредити превалутиране на сметките. "Силно обръщаме внимание да има достатъчно добри механизми, които ще дадат на възрастните хора и в малките населени места сигурността при обмяната", препоръча Русинова.

 Председателят припомни, че работи от няколко години по темата за еврото и с един анализ има позитивно отношения и подкрепа за приемане на еврото. 

"Важното е, че целият този процес, които от години има нужда да бъде малко по-добре обяснено на хората, има пълна подкрепа от бизнес, синдикати и граждански организации. Дебатът оттук нататък трябва да бъде какво да се направи по законодателството и добре да се обясни на всички граждани какво ги и очаква. Всъщност част от темите, които ние повдигаме са свързани с много потребителски въпроси, от възрастни хора в малки населени места. Много от въпросите от хората са, на кого да имат доверие. Всички тези въпроси се използват от противниците на еврото да се възпламеняват страховете на хората", предупреди Зорница Русинова.

Тя допълни, че с доклада на ИСС, единното мнение на бизнес, синдикати и граждански организации, "настояваме да има дълъг период на въвеждането на еврото, не само в БНР, а и в други банки и пощите, където хората да си обменят валутата без да има такси".

"Но трябва широк дебат, в който да се включат медии, граждански организации, синдикати и работодатели и как възрастният ще си получи пенсията, какво ще стане със спестяванията, как ще стане самата обмяната? Настояваме за дълга информационна кампания и второ дълъг процес, в които хората да виждат обозначени цените едновременно в лев и евро. Това е най-сигурният начин да се избегне спекулата. И на кого да се обадят хората за да контролира", препоръча Русинова.

Приемането на еврото ще улесни голяма част от българската икономика да продължава да се развива, а това означава ръст на доходите. До голяма степен не трябва да се спекулира с пенсиите, каза Русинова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Каква спекула, вижте фактите, статистиката и икономическите показатели, европейската икономика едва се крепи да не падне, а еврото се срива на свтовните финансови пазари ( -15%).

12.02.2024 10:57:05

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.