• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Президентът на Русия В. В. Путин награди Светейшия Патриарх Кирил с орден „Свети апостол Андрей Първозвани“

Президентът на Русия В. В. Путин награди Светейшия Патриарх Кирил с орден „Свети апостол Андрей Първозвани“

/КРОСС/ В Екатерининската зала на Кремъл се състоя церемония по връчването на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил на висшата държавна награда на Руската Федерация - орден „Свети апостол Андрей Първозвани".

Наградата връчи Президентът на Руската Федерация В. В. Путин.

Както се отбелязва в указа на държавния Глава, орденът на светия апостол Андрей Първозвани е присъден на Светейшия Патриарх Кирил «за изключителен принос в съхранението и развитието на духовните и културни традиции, укрепването на мира и съгласието между народите».

На 20 ноември 2021 година Предстоятелят на Руската Православна Църква навърши 75 години.

***

В. Путин: Ваше Светейшество! Позволете ми сърдечно да Ви поздравя с юбилея - със 75-годишнината Ви.

Вие избрахте за себе си пътя на духовно, нравствено служение и го следвате с достойнство, мъдрост и дълбоко разбиране за отговорността за съдбата на нашия народ, за съдбата на Русия. Безусловно, Църквата познава различни времена, но днес нейният глас отново придоби огромно значение, в него се вслушват, на него се доверяват. И в голяма степен това е резултат от Вашите лични усилия и непрекъснат пастирски труд, искрена грижа за утвърждаване в сърцата на хората на идеалите на мира, доброто, справедливостта, любовта и взаимното разбиране.

Под Вашето вещо духовно ръководство Църквата активно участва в живота на обществото при решаването на насъщни социални задачи, при реализацията на мащабни, значими за цялата наша страна проекти.

Плодотворното Ви пастирско служение Ви спечели непоклатим авторитет, не само в Русия, но и извън нейните предели, уважението на милиони вярващи в цялата наша огромна държава.

Ще отбележа също и Вашия огромен принос в утвърждаването на традиционните ценности на нашите народи, в съхраняването на нашето историческо и културно наследство. Днес, когато се борим с пандемията на коронавирусната инфекция, Вашият призив към сплотяване пред лицето на заплахата вдъхновява свещенослужителите на Руската Православна Църква, доброволците и всички, които изпълняват милосърдна мисия в помощ на болните, нуждаещи се от подкрепа и духовна опора.

Ваше Светейшество, за мен е огромна чест да отбележа Вашите заслуги и труд за благото на Родината и да Ви връча най-високата награда на Русия - ордена на свети апостол Андрей Първозвани, особено почитан просветител и проповедник на християнската вяра.

Още веднъж от душа Ви поздравявам с юбилея. Желая Ви добро здраве и успехи във Вашето благородно служение.

Патриарх Кирил: Ваше Превъзходителство, дълбокоуважаеми Владимир Владимирович!

Сърдечно Ви благодаря за тези думи, които Вие сега казахте, отбелязвайки моя скромен труд, и разбира се, за този висш орден на Русия.

Орденът „Свети апостол Андрей Първозвани" е държавна награда, но неслучайно тази висока награда е установена в чест на апостол Андрей. Той е бил един от дванадесетте апостоли, просветил със светлината на Христовата истина тази земя, която днес представлява значителна част от Русия. И затова, разбира се, този орден е в известен смисъл не само висш държавен знак за отличие, но и светиня, защото на него е изобразен свети Андрей Първозвани.

Изхождайки от факта, че висшият орден на съвременна Русия е орденът на Андрей Първозвани, просветителя на нашата земя, аз бих искал да разкажа как се промени животът на нашия народ през последните десетилетия, как се промениха хората.

Известно, е че «несть человек, иже жив будет, и не согрешит», - така твърди църковната мъдрост. Няма нито един човек, който да е изживял живота си без да сгреши. Срещат се и колективни грешки и ние знаем, че в историята на нашия народ и страна имаше и такива грешки.

В края на XX век и в началото на XXI век по един удивителен начин се подреди нашият живот - държавен, обществен, личният живот на огромно количество хора, така, че ние осъзнаваме, че живеем в щастлива страна. И въпреки многото проблеми, които са ни добре познати, ние имаме най-важното - ние сме свободни, ние сме независими, ние запазихме нашата култура, ние съхранихме нашата вяра. Запази се нашият народ, въпреки тежките перипетии на XX век.

Днес, с голям запас от устойчивост Русия върви по своя исторически път и през този особен период на нашата история Вие възглавявате нашето Отечество.

Благодаря Ви за наградата и едновременно бих искал да Ви изразя благодарност от името на Руската Православна Църква и от свое име за Вашето постоянно внимание към духовния живот на хората, за Вашето съотнасяне на политиката с нравствеността, за Вашия стремеж да строите живота на нашето Отечество не само върху закона, но и върху истината. За всичко това ние Ви благодарим. Аз съм убеден, че огромно количество хора и абсолютното мнозинство на чадата на Руската Православна Църква напълно подкрепят моите думи.

Още веднъж Ви благодаря за високото отличие. Позволете да Ви пожелая здраве, помощ Божия, дълги години живот и успехи в управлението на Руската държава.

В. Путин: Ваше Светейшество, много Ви благодаря.

В края на тази церемония - можем да кажем скромна, нищо, че събитието е голямо, скромна, защото ние сме принудени да живеем в условията на известни ограничения, свързани с коронавируса, аз вече говорих за това, но въпреки всичко, това е тържествена церемония, по голям случай, по сериозен повод. Ето какво бих искал да кажа за финал.

Разбира се, ние прекрасно разбираме, че в основата на благополучието на страната, в основата на развитието на икономиката, повишаването на отбранителната способност и безопасност стоят успехите на държавата в областта на икономиката. Това е базата, която не подлежи на никакво съмнение.

Но има и много по-дълбоки неща. И самата икономика, и всичко, което е свързано с нея, зависят от духовните начала на всяко едно общество, които обединяват това общество в едно цяло. И само обединявайки се в това цяло, обществото и държавата постигат успехи.

Ваше Светейшество, именно Вие сте този човек, който обръща внимание на най-важното - на нашата вяра, на нашите духовни начала, на нашите базови ценности, - и го правите действително от цялата си душа, с пълно отдаване на силите.

Още веднъж изказвам думи на най-искрена благодарност към Вас и Ви желая всичко най-добро. Поздравявам Ви.

Патриарх Кирил: Благодаря.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.