• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Русия отхвърля искане на Чехия за компенсация за взривовете във Върбетица

Русия отхвърля искане на Чехия за компенсация за взривовете във Върбетица

/КРОСС/ Русия отхвърли искането на Чехия да изплати компенсация за взривените преди 7 години оръжейни складове във Върбетице. Прага обяви, че за инцидентите отговорност носят руските специални служби.
Председателят на комисията по международни отношения на Държавната дума Леонид Слуцки нарече претенциите за обезщетение за взривовете като абсурдни и отбеляза, че Прага би трябвало да пренасочи подобни искания към "вашингтонските покровители, които стоят зад организацията на тази провокация".

Претенциите на Чешката република са възмутителни по отношение на правните стандарти, декларирани в самия Европейски съюз, заяви членът на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Сергей Цеков пред RT.

"Това е възмутително от гледна точка на стандартите, за които се говори в Чешката република, в Европа, че е възможно да се накаже човек или юридическа организация само за доказани престъпления. В този случай, без да доказват нищо и да обвиняват Русия за случилото се в складовете във Врбетица, те вече са решили да предявят финансови искове срещу Русия ", каза сенаторът.

Той бе категоричен, че искът на Чехия няма перспектива в рамките на международните съдилища.

"Абсолютно съм убеден, че Русия няма да плати нищо и съм много уверен, че Чешката република няма да има възможност да докаже, че Русия е замесена в трагедията, случила се в този склад", добави Цеков.

Вчера чешката телевизия, позовавайки се на вицепремиера и министър на финансите Алена Шилерова, съобщи, че Чешката република възнамерява да поиска от Русия поне 1 милиард крони (приблизително 39 милиона евро) като компенсация за материалните щети, причинени от експлозиите на боеприпаси през 2014 г. в складовете в с. Върбетице. Тази сума включва както разходите за унищожения склад, така и работата по елиминиране на невзривени боеприпаси, както и обезщетение за семействата на загиналите при експлозиите.

Фактът, че Министерството на финансите на Чешката република подготвя дело, с което се иска обезщетение за материални щети, беше обявен на 20 април от министър-председателя на републиката Андрей Бабиш, говорейки пред депутатите от долната камара на парламента на републиката. Чешката република може официално да поиска плащане от Руската федерация през следващите седмици или месеци.

На 17 април Чехия изгони 18 руски дипломати по подозрение, че работят за руските специални служби, за които се твърди, че са участвали в експлозиите във Върбетица през 2014 г. В допълнение Чехия обяви руснаците Александър Петров и Руслан Боширов в списъка за издирване: твърди се, че са били на мястото на експлозия в склад във Врбетица през октомври 2014 г. В отговор Русия обяви 20 служители на чешкото посолство за персона нон грата, наричайки обвиненията на Прага абсурдни.

По-рано днес върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви за нежеланието на всички страни членки на ЕС да влошат отношенията с Русия. Както уточнява РИА Новости, според него европейските държави са солидарни с Чехия, но това не означава напрежение във взаимодействието с Русия. По-рано политикът изрази своята оценка на ситуацията в Русия, сано отбеляза, че "тя не се подобрява".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Чехите са ми симпатични, но за съжаление и те като нас имат политически елит изключително от педали. Идиотизма на ситуацията е в това, че политиците вземат едни пари от краварите и си ги разпределят помежду си, за да поддържат напрежението, а ще го духат съвкупно всички чехи за резила който допускат. А как би трябвало да спрат продажните си политици и аз не знам. Сещам се за Драгунов, ама си мисля че не е съвсем демократично, а може би не е и съвсем легално. Ама то схващанията и законите се променят, де.

11.05.2021 09:24:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.