• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Русия обеща на Литва "сериозен негативен ефект върху населението й"

Русия обеща на Литва "сериозен негативен ефект върху населението й"

/КРОСС/ Един от хората от най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин заяви, че Русия ще отговори по болезнен за гражданите на Литва начин заради спирането на транзита на санкционирани от ЕС стоки към руския ексклав Калининград, предаде Ройтерс.

Николай Патрушев, бивш шпионин от КГБ, който сега е секретар на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че "враждебните" действия на Вилнюс показват, че Москва не може да има доверие на Запада.

"Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия", каза Патрушев, цитиран от агенция РИА Новости. "В момента в междуведомствен формат се изготвят съответните мерки и те ще бъдат предприети в близко бъдеще."

"Последствията от тях ще имат сериозен негативен ефект върху населението на Литва."

Калининград, който в миналото се нарича Кьонигсберг и е главният град на областта Източна Прусия, през 1945 г. е превзет от Червената армия и отнет от контрола на нацистка Германия. След края на Втората световна война е присъединен към СССР. Анклавът е заключен между натовските членки Полша и Литва.

Вилнюс обяви, че забраната за транзита на санкционирани стоки през литовска територия е предприета единствено и само с цел прилагане на санкциите на Евросъюза, наложени заради войната в Украйна, и не преследва никаква друга цел.

Днес руското външно министерство извика литовския посланик Маркус Едерер заради възникналата ситуация, която вчера Кремъл определи като повече от сериозна. В съобщението за разговора външнополитическото ведомство на Москва посочи, че на посланика е връчен протест заради наложената от страната му "блокада" на Калининград, и се допълва, че транзитът към ексклава трябва да бъде "незабавно" възстановен, в противен случай ще бъдат предприети ответни действия.

"Литва не предприема едностранни мерки - тя просто прилага санкциите на ЕС", каза от своя страна Едерер, цитиран от РИА Новости.

Русия обяви, че е предприела така наречената специална военна операция в Украйна, за да разоръжи съседката си и да защити тамошното рускоезично население от опасни националисти. Киев и съюзниците му определиха това просто като предлог за военна агресия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.