• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Русия официално напусна Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Русия официално напусна Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

/КРОСС/ Русия официално се оттегли от важен договор в сферата на сигурността, който ограничава ключови категории обикновени въоръжени сили, съобщава "Ройтерс".

Наред с това страната обвини Съединените щати за подкопаването на сигурността след Студената война с разширяването на НАТО.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от 1990 г., подписан една година след падането на Берлинската стена, ограничи категориите конвенционално военно оборудване, което НАТО и тогавашната Организация на Варшавския договор имат право да разполагат.

Целта на договора бе да попречи на която и да е страна от Студената война да натрупа сили за бърза офанзива срещу другата в Европа. Той обаче не беше непопулярен в Москва, тъй като отне предимството на Съветския съюз в областта на конвенционалните оръжия.

Русия прекрати участието си в договора през 2007 г. и спря активното си участие през 2015 г. Повече от година след инвазията в Украйна - през май, президентът Владимир Путин подписа указ за денонсиране на споразумението.

Руското външно министерство съобщи, че Русия официално се е оттеглила от договора в полунощ и той вече е "останал в историята".

"Договорът ДОВСЕ беше сключен в края на Студената война, когато изглеждаше възможно формирането на нова архитектура на глобална и европейска сигурност, основана на сътрудничество, и бяха направени подходящи опити за това", заявяват от ведомството.

Русия твърди, че стремежът на САЩ за разширяване на НАТО е довел до това страните от Алианса "открито да заобикалят" ограниченията на договора и добави, че приемането на Финландия в НАТО и кандидатурата на Швеция означават, че пактът е мъртъв.

"Дори формалното запазване на ДОВСЕ стана неприемливо от гледна точка на основните интереси на сигурността на Русия", посочват от руското МВнР и отбелязват, че САЩ и техните съюзници не са ратифицирали актуализирания ДОВСЕ от 1999 г.

Войната в Украйна предизвика най-тежката криза в отношенията на Москва със Запада от Студената война насам. През уикенда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че отношенията със Съединените щати са паднали до под нулата.

След като Русия обяви намерението си да напусне договора тази година, НАТО осъди решението ѝ, заявявайки, че то подкопава евроатлантическата сигурност.

"Русия от много години не спазва задълженията си по ДОВСЕ", изтъкнаха от Алианса през юни. Те посочиха, че агресивната война на Русия срещу Украйна и съучастието на Беларус е в противоречие с целите на ДОВСЕ.

Съединените щати и техните съюзници обвързаха ратифицирането на адаптирания договор ДОВСЕ от 1999 г. с изпълнението на ангажиментите на Русия по отношение на Грузия и Молдова - нещо, което Москва не приема.

През 2011 г., в отговор на руското "суспендиране", което според Вашингтон не е законно съгласно договора, САЩ и НАТО престанаха да прилагат договора по отношение на Русия.

"Суспендирането" от страна на Русия на прилагането на Договора от 2007 г. насам сериозно подкопа възможността за контрол на Договора, намали прозрачността и подкопа подхода на сътрудничество към сигурността, който беше основен елемент на отношенията между НАТО и Русия и европейската сигурност в продължение на повече от две десетилетия", посочи Държавният департамент на САЩ през 2020 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЕС и Щатите поддържаха Украйна, за да отслабят Русия, но се получи обратното. Тъпи джендъри.

08.11.2023 09:13:48

Анонимен

Я да видим. Щатите не са ратифицирали новия вариант на договора, НАТО се разширява през година, Русия е заградена от врагове, а руснаците са виновни за нарушаването на евроатлантическата ( тоест на техните врагове) сигурност. То бива наглост ама чак пък толкова. Когато щатите бяха очевидно по-силни си развяваха пишките по цял свят и наглееха. Хайде сега да ги видим, колко са силни и смели. Да, ама сега има Циркони, Ярсове и сума ти други чудесии, дето щатите като ги чуят и пълнят памперсите. НАТО пълноценно участва във войната в Украйна и губи битката със страшна сила. Столтенберг реве всеки ден за солидарност и все пари иска, щатите през ден се оплакват в ООН от руснаците, че правели каквото си искат. Не ревете, направете нещо, нали сте велики. Клоуни. Слава на Русия.

07.11.2023 15:49:08

Анонимен

Ха сега да се наложат санкции Русия да не си увеличава въоръжението. Нещо май натовци ще ги засърби задника.

07.11.2023 14:26:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.