• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Песков: Русия не пречи на износа на зърно на кораби от черноморските пристанища

Песков: Русия не пречи на износа на зърно на кораби от черноморските пристанища

/КРОСС/ Русия по никакъв начин не пречи на износа на зърно на кораби от черноморските пристанища, проблемът е минирането на пристанища и крайбрежните води, организирано от украинска страна. Това каза пред журналисти прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, предава ТАСС.

„Ако Украйна си направи труда да премине към разчистване на пристанища или осигуряване на безопасно морско плаване, тогава Русия ще бъде готова да съдейства за ескортиране на кораби, натоварени със зърно до международни води. Русия не създава никакви пречки тук, Русия не минира тези пристанища. Продължаваме да се занимаваме с този въпрос", допълни още Песков.

Песков подчерта, че проблемите с доставките на зърно сега са постоянно на дневен ред. „Тази тема се обсъжда по различни канали. Наистина, потенциално сме на прага на много, много дълбока продоволствена криза, свързана с въвеждането на абсолютно незаконни ограничения, ограничения срещу един от основните световни доставчици, тоест нас, Русия, и свързани с действията на украинските власти, които минираха подстъпите към черноморските пристанища и съответно не изпращат пшеница оттам, въпреки че Руската федерация не се намесва по никакъв начин“, заяви Песков.

Също така Песков, коментирайки изявленията на Анкара, че Москва и Киев са реагирали положително на предложението на Турция да посредничи при изтеглянето на украински кораби със зърно, заяви, че досега не са постигнати конкретни споразумения: „Няма точно споразумение. Действително, както турската страна, така и другите страни получиха подробно обяснение от президента на Русия Владимир Путин. Всички държавни и правителствени ръководители, с които бяха проведени разговори наскоро, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш получиха подробните обяснения на Путин за това, че Русия не възпрепятства преминаването на кораби, натоварени със зърно.“

В същото време Песков потвърди, че се планира посещение на руския външен министър в Турция, както по-рано заяви официалният представител на турския президент Ибрахим Калин, но представителят на Кремъл не уточни нито датата, нито дневния ред на това посещение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Умниците от ЕС вече казаха, че Украйна не трябва да разминира морските пътища и крайбрежието, защото ще наруши военната и сигурност.В такъв случай ще ядете ...!

01.06.2022 18:27:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.