• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Срещата на високо равнище на Путин и Байдън - Как ще се оформи новото студено противостоене?

Срещата на високо равнище на Путин и Байдън - Как ще се оформи новото студено противостоене?

/КРОСС/  Целият свят очаква срещата на високо равнище и преговорите в Женева между президентите на САЩ и Русия Байдън и Путин. Срещата между руския президент Владимир Путин и американския президент Джо Байдън ще се проведе във вила "Ла Гранж" в Женева. Женева и Швейцария са готови. Белият дом обяви, че след преговорите не се очаква съвместна пресконференция на президентите на САЩ и Русия. Срещата на високо равнище между Путин и Байдън беше предварително договорена от Лавров и Съливан в Рейкявик.

В миналото срещите между лидерите на Русия (СССР) и САЩ винаги са предизвиквали голям ентусиазъм, вълнение и очаквания. И днес във въздуха има такива очаквания. Много анализатори с нетърпение очакват и обсъждат срещата между Путин и Байдън, а мнозина прогнозират, че няма да има пробив в отношенията между двете велики сили. Отношенията им са най-лошите в историята и днес са в руини. Не трябва да се хранят илюзии - който и да е в Белия дом, политиката към Русия е неизменна.

Байдън изгражда кариерата си върху антируска и антисъветска реторика и позиция, а след 1991 г. и върху антисръбска реторика. Той е наречен архитект на американската политика на Балканите, а също и ястреб за разширяване на НАТО на Изток след разпадането на СССР, въпреки гаранциите, които САЩ дават на съветското ръководство.

Но самата среща е забележителна, особено след публичните изявления на Байдън за Путин, както и за деградацията на отношенията между Русия и Запада през последните години. И Москва, и Вашингтон се нуждаят от подредена конфронтация - осъзнаване на реалните противоречия и червените линии и за двете страни. За консолидацията на НАТО и Запада са необходими външна заплаха и враг, както и подсилване на истерията. И САЩ намериха такава заплаха, това са Русия и Китай.

„Има за какво да говорим. Има такива общи теми. И ако след срещата създадем механизми за работа във всички области, струва ми се, че би било добре, би могло да се каже, че срещата не е била напразна. Удължаването на Договора за мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ-3) не беше направено прибързано, а въз основа на професионален анализ на ситуацията в света и в руско-американските отношения. Това решение е проява на професионализма на американския президент Джо Байдън ", каза Владимир Путин в интервю за платформа "Смотрим"*.

"Когато се срещна с Владимир Путин в Женева, това ще бъде след дискусии на високо ниво с приятели, партньори и съюзници, които виждат света през същия обектив като Съединените щати и с които подновихме връзките и общата си цел. Обединени сме, за да се изправим пред предизвикателствата на Русия пред европейската сигурност, започвайки с нейната агресия в Украйна и няма да има съмнение в решимостта на САЩ да защитават нашите демократични ценности, които не можем да отделим от нашите интереси. В телефонните си разговори с президента Путин бях откровен. САЩ не искат конфликт. Искаме стабилни и предсказуеми отношения, в които да можем да работим с Русия по въпроси като стратегическата стабилност и контрола върху оръжията. Ето защо веднага предприех действия за удължаване на СТАРТ с пет години и за укрепване на сигурността на американския народ и света ", каза Джо Байдън в неделя, 6 юни в изданието The Washington Post**.

През последните 14 години се наблюдаваше плъзгане в хаотична конфронтация, често лишена от разумна логика. Това достигна своята крайна степен през периода на предишната американска администрация. Поради спецификата на Доналд Тръмп, който е склонен към сцени, но не може да се придържа към споразуменията, както и вътрешното разцепление в САЩ и натиска върху Тръмп от страна на демократите, руско-американските политически контакти се превърнаха във фарс. Довърши ги истеричната атмосфера на вътрешната политика в САЩ.

Настоящото съперничество и дори враждебност в отношенията между Запада и Русия е цената за решението на САЩ и Запада не само да държат Русия далеч от евроатлантическите институции, но и да не изграждат сигурността на Европа, особено в Източна Европа и постсъветското пространство, както предложи Москва., на две основи - западна (НАТО) и източна (руска).

Но настоящето съперничество между Русия и САЩ е погрешно да се нарича Втора студена война. Днес основният геополитически враг за САЩ е Китай. Освен това днес има напълно различна структура на международната система, баланс на силите и различен характер на конфронтацията. Няма и ясно формулиран идеологически конфликт, както по време на Студената война. Но атмосферата е напълно сравнима със Студената война по отношение на степента на недоверие и взаимно неразбиране. Срещата има една цел - да сведе до минимум рисковете, свързани с военно-политическото съперничество. И най-важното е, че задачата не е да се решават съвместно някакви проблеми и да се участва в общи проекти.

Може би разминаването започна преди 14 години, след Мюнхенската реч на Путин през 2007 г., както и след войната с Грузия през 2008 г. Началото на Арабската пролет, операциите на САЩ и НАТО в Либия, както и началото на гражданската война в Сирия засилиха конфронтацията и съперничеството. Съвместната работа през 2013 г. с унищожаването на сирийските химически оръжия остана изолиран епизод и Украйна през 2014 окончателно фиксира ново статукво - не търсене на взаимно приемливи решения, а само избягване на ненужни сблъсъци. Извън класическите проблеми на сигурността всичко се обърка.

Успехът на предстоящата среща ще бъде връщане към класическите сюжети на конфронтация, която винаги е била базирана на така наречената стратегическа стабилност. Докато Русия и САЩ разполагат с ядрени арсенали, способни да се унищожават физически, те ще трябва да се справят с тези теми. Ако след преговорите в Женева Путин и Байдън обявят, че инструктират професионалистите (военни, дипломати, учени) да обсъдят новите принципи за укрепване на тази стратегическа стабилност (като се вземат предвид променящите се видове оръжия, ролята на киберпространството, растежът на ядрените играчи в допълнение към двете суперсили и прочее), това ще бъде постижение. Освен това Путин и Байдън ще обсъдят ситуацията в Украйна, Беларус, Сирия и Иранското ядрено споразумение, както и регионалните конфликти.

На преден план отново ще бъде силовият военно-стратегически компонент, при който Русия и САЩ, първо, са сравними помежду си, и второ, те имат уникален опит. Да, това е преди всичко опитът от Студената война, но в този случай неговото актуализиране и подобряване е полезно и перспективно.

Конфронтацията между Русия и САЩ и Запада е отдавна. В такива условия има смисъл Русия да търси вътрешни ресурси за развитие в различни области. В историята на Русия периодите на конфронтация със Запада неведнъж са стимулирали модернизацията на икономиката и развитието на научно-техническия потенциал.

Едва след срещата в Женева ще се разбере дали Путин и Байдън ще успеят да създадат новото студено противостоене, за да избегнат усложнения и инциденти в отношенията между двете страни.

източник: https://pogled.info/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.