• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Путин: Русия влезе в петте най-големи икономики в света

Путин: Русия влезе в петте най-големи икономики в света

/КРОСС/ Във вторник Владимир Путин проведе заседание на Съвета за стратегическо развитие и национални проекти преди видео реч на срещата на върха на БРИКС. Близо 40 минути президентът говори за текущото състояние на икономиката. Той обясни, че националните проекти са разработени до 2030 г., като периодично се налага да се прави „сверка на часовника" - където е необходимо да се добавят допълнителни средства, за да се спазят сроковете, пише „Комсомольская правда".

„За бизнеса е важно да знае какви задачи ще решава държавата утре, колко стабилен ще бъде редът", добави държавният глава.

След това продължи изброяването на постигнатите показатели и други цифри:

ТОП 5 ИКОНОМИКА НА СВЕТА

„В края на 2022 г. Русия влезе в 5-те най-големи икономики в света. Русия изпревари Германия по паритет на покупателната способност", каза Путин.

Грубо казано, сравнява количеството стоки, които могат да бъдат закупени в страната, с всички спечелени пари. Но ако се измерва с номиналния БВП (т.е. директно с броя на спечелените долари), тогава Русия дори не е в челната десетка. Просто някои неща са по-евтини тук, отколкото в Германия, така че можете да купите повече за един долар, спечелен от нас.

ТЪРГОВИЯ В РУБЛИ

„Текущата бюджетна ситуация като цяло е стабилна. През второто тримесечие дефицитът е намалял 8 пъти спрямо първото тримесечие. През юли-септември бюджетът е съставен на излишък. В международната търговия все повече плащания се извършват в рубли или валути на приятелски страни. Делът на рублата се е утроил - от 12 на 42%. А с валутите на приятелски страни - до 70%", - изброи държавният глава.

ПУБЛИЧНИ ИНВЕСТИЦИИ

Президентът предложи да се привлекат инвестиции от обикновените хора за финансиране на големи проекти. То ще се казва „доброволни дългосрочни спестявания на гражданите".

„За всеки участник в програмата държавата ще осигури 2,8 милиона рубли. При попълване до 400 хиляди рубли (годишно - ред.) - данъчно облекчение", - каза руският лидер.

Говорим за държавната алтернатива на инвестирането на фондовия пазар. Никой не гарантира доход от инвестиции, но можете да получите 13% данъчно облекчение от годишната вноска. Особеността е, че е невъзможно инвестициите да се върнат бързо, за разлика от парите на депозит. Средствата се депозират за дълъг период от време.

ИНФЛАЦИЯ

„През 2022 г. реалните доходи са намалели с 1%. Но през първата половина на 2023 г. те са нараснали с 4,7%", каза президентът и добави, че това са средни данни за икономиката.

Освен това Владимир Владимирович каза, че от 1 януари 2024 г. минималната работна заплата ще бъде увеличена с 18,5%.

„Това е по-високо от темпа на инфлация и растеж на заплатите", - подчерта той.

Президентът обеща, че увеличението на минималната заплата ще засегне 4,8 милиона работещи. В същото време държавата ще продължи да индексира заплатите на работещите.

„Инфлационните рискове нарастват. На преден план излиза задачата да се ограничи покачването на цените", - подчерта държавният глава.

Путин отбеляза, че правителството и Централната банка имат методи за стабилизиране на рублата.

ДЕМОГРАФИЯ

„Ситуацията с раждаемостта е сложна", призна Путин. - „Като цяло тенденцията иска да е по-добра. Досега раждаемостта в Русия е по-малка от преди година".

Според Росстат през първата половина на годината раждаемостта е намаляла с 3%. Руският лидер припомни, че в подкрепа на младите родители детските надбавки бяха удължени до 1,5 години.

 

Източник: Росстат

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А в Европа скоро половината Франция и половината Германия ще са на социални помощи. Съдбата на марионетките.

24.08.2023 13:03:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.