• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Путин: Започнахме СВО, за да защитим хората в Донбас от неонацисткия режим на Украйна

Путин: Започнахме СВО, за да защитим хората в Донбас от неонацисткия режим на Украйна

/КРОСС/ "Правя днешното си обръщение в труден и важен момент, най-важните исторически събития, които определят бъдещето на нашия народ, когато всеки от нас носи огромна отговорност", започна посланието си президентът на Русия Владимир Путин пред Федералното събрание*.

От 2014 г. Донбас се бори за правото да живее на собствена земя и да говори на родния си език, не се предаде под блокадата и обстрела, вярваше и чакаше Русия да дойде на помощ. Ние направихме всичко за разрешаване на проблемите с мирни средства, преговаряхме, но зад гърба ни се подготвяше съвсем различен сценарий", каза Путин.

Докато в Донбас се лееше кръв, Русия искрено се стремеше към мирно решение, Западът си играеше с живота на хората. Те се държаха по същия начин, унищожавайки Югославия, Ирак, Либия, Сирия.

Концепцията за чест и благоприличие "Не за тях".

САЩ разположиха бази и биологични лаборатории близо до нашите граници, подготвиха Украйна за голяма война", отбелязва държавният глава.

Путин припомни, че Русия е започнала преговори със Запада.

„Получихме отказ по всички принципни позиции. Стана ясно, че зелена светлина за осъществяване на агресия е дадена. Заплахата нарастваше всеки ден. До февруари 2022 г. всичко беше готово за поредната наказателна акция на Киев в Донбас". 

„Ние не сме във война с народа на Украйна, те самите са заложници на режима в Киев и неговите западни господари, които окупираха тази страна, унищожиха индустрията й и ограбиха богатството й. Отговорността за ескалацията на конфликта е изцяло на западните елити и киевския режим, за който украинският народ е чужд", подчерта Путин.

"Целта на Запада е да нанесе стратегическо поражение на Русия, да приключат с Русия веднъж завинаги. Но ние няма да го позволим и ще реагириме както трбява, защото говорим за съществуването на нашата страна, допълни Путин.

Путин изрази благодарност към героите - войници и офицери от армията и флота, служители на Националната гвардия, специални служби, патриоти, доброволци, жители на ДНР и ЛНР, Запорожка и Херсонска област, военни кореспонденти, всички хора на Русия за смелост и решителност.

"Западът разгърна не само военен, информационен, но и икономически фронт. Не постигна нищо и няма да постигне нищо никъде.

"Инициаторите на санкциите провокираха повишаване на цените, загуба на работни места, затваряне на заводи, енергийна криза в собствените им страни.

"Западът се опита да срине рублата, да провокира инфлация, да открадне резерви, да прекъсне производствените вериги. Целта на Запада е да накара нашите граждани да страдат и да дестабилизира обществото отвътре. Разчетът им не успя", отбелязва държавният глава на Русия.

„Оръжия вместо масло" - няма да има такава ситуация в Русия."

През 2022 г. БВП намаля с 2,1%. Още през февруари-март миналата година ни прогнозираха колапс. Делът на руската рубла в международните разплащания се удвои в сравнение с декември 2021 г. и възлиза на 1/3, а с валутите на приятелски страни - повече от половината.

Имаме всичко, за да гарантираме сигурността и да създадем условия за устойчиво развитие на страната",  отбеляза Путин за успеха на руската икономика.

Ние знаем какво е необходимо за суверенното и уверено развитие на Русия. Стратегическата задача е да изведем икономиката на нови граници. Руската федерация ще разшири перспективните външноикономически връзки и ще изгради нови логистични коридори, каза Владимир Путин.

"Помним проблемите, пред които се изправи късната съветска икономика. Руската икономика беше създадена на пазарна основа. Но в крайна сметка нашата икономика се ориентира към Запада, тъй като бизнесът беше насочен към продажба на ресурси и правене на бързи печалби. За да прекъснем тази тенденция, отне години и ние постигнахме видима промяна.

Имиджът на Запада като сигурно пристанище се оказа фалшив. Тези, които смятаха Русия само за източник на доходи, загубиха много, припомни Путин.

Русия е самобитна държава и цивилизация, тя ни е предадена от нашите предци и ние трябва да я пазим и предаваме на следващо поколение. Ще приемем всичко най-добро, но първо разчитаме на себе си", каза Путин.

Путин припомни думите на Пьотър Столипин (руски политик при император Николай II.)  

„По въпроса за защита на Русия всички ние трябва да се обединим, да координираме нашите усилия, нашите задължения и нашите права, за да запазим едно върховно право - правото на Русия да бъди силна.

"Отношенията ни със САЩ се влошиха и това е изцяло тяхна заслуга. Именно те започнаха да преразглеждат резултатите от Втората световна война, да строят свят, в който има само един господар, да демонтират безопасността на системата, независимо от интересите на Русия и други страни.

Русия спира участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия. Повтарям, тя не се оттегля от договора, а го спира" заяви Путин.

Някои фигури във Вашингтон мислят за тестове на ядрени оръжия, но тогава Москва също ще ги проведе. Руското министерство на отбраната и Росатом трябва да гарантират, че са готови да тестват руски ядрени оръжия, ако Съединените щати предприемат подобни тестове ," допълни държавният глава.

Русия ще отговори на всякакви предизвикателства, защото ние всички сме една държава, един обединен народ, ние сме уверени в нашите способности. Истината е зад нас" в заключение каза Путин.

 

*Посланието на Путин към Федералното събрание продължи 1 час и 45 минути

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Слава на матушка Русь! Слава на героите-защитници! Русия, Украйна, Беларус - това е Свята Русия! Победата ще бъде наша!

22.02.2023 11:48:44

Анонимен

Слава на Русия! Путин е велик. Просто сравнете него и който и да било от актуалните западни политици и ще ви стане ясно как ще завърши битката в Украйна. И не само в Украйна.

21.02.2023 16:40:05

Анонимен

Скотски живот на руснаците, а. Само дето в Москва живеят по-добре от София и не мислят как да си платят отоплението, защото е безплатно. Долният не е чул и чел за това, че руснаците започнаха първи да усвояват космоса с първия спътник, първият космонавт и първата обитаема космическа станция към, която се прилепиха американците. А 200 хилядните жертви са само във фантазиите на някои, които мечтаят да завладеят Русия.

21.02.2023 15:27:14

Анонимен

Празни приказки на един празен човек, нито дума за 200хил загинали, нито дума за още толкова осакатени за цял живот. Запада му бил виновен за скотския живот на руснаците, ама били суровинен придатък, ми създайте нещо бе мързеливи тъпанари, ама за това се иска акъл...Както е тръгнало този самовлюбен глупак ще сложи последния пирон върху ковчега на руската империя, помнете ми думата.

21.02.2023 15:00:37

Анонимен

И слепият би видял как един православен славянски народ е манипулиран да служи на чужди интереси срещу своите. Украйна трябва да бъде жив пример и за българите.

21.02.2023 13:04:46

Анонимен

Жив и здрав да е този човек и Русия. Жалко, че пак сме от губещата страна!

21.02.2023 12:12:51

Анонимен

Русия е в правото си да се защитава от неоколониализма. Русия никога не е била колониална държава. Трябва да си върне и Аляска, за която още не е платено от Щатите, а и 99-те години концесия отдавна изтекоха.

21.02.2023 11:43:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.