• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ваксината ни "Спутник V" е поставена вече на 1,5 милиона души по света

Ваксината ни "Спутник V" е поставена вече на 1,5 милиона души по света

/КРОСС/ Русия заяви днес, че нейната антикоронавирусна ваксина "Спутник V" е поставена вече на 1,5 милиона души по света, предаде Франс прес. Препаратът активно се лансира от Кремъл, който го е превърнал в инструмент за геополитическо влияние, твърди агенцията.

Арсений Палагин, говорител на Руския фонд за преки инвестиции, финансирал разработката на ваксината, потвърди тези данни пред АФП, без да представи подробности колко души са получили медикамента във всяка от страните, поръчали "Спутник V". "Не можем да кажем колко от тях са я получили в Русия и колко - в останалия свят", каза той. Международната общност посрещна през август руската ваксина със скептицизъм, смятайки, че е одобрена прибързано, преди още да започнат масови клинични изпитания (т. нар. фаза 3) и да бъдат публикувани данни от научни изследвания. Миналата седмица руският здравен министър Михаил Мурашко увери, че са ваксинирани 800 000 жители на

Русия и в страната са разпределени 1,5 милиона дози. Вчера съветник на Мурашко заяви по националната телевизия, че скоро ще започнат преговори със СЗО с оглед "Спутник V" да бъде включена в списък с ваксини, които може да се използват при спешни случаи. По думите му това ще опрости процедурите за одобрение на препарата и ще позволи използването му в рамките на кампании на СЗО в страни със затруднен достъп до ваксини. В Русия върлува втора коронавирусна вълна, но властите засега не смятат да въвеждат общонационална карантина. Масовата ваксинация в страната започна през декември.

По официални данни в Русия са регистрирани досега 3,42 милиона заразени с КОВИД-19 и над 62 000 смъртни случая, но тази статистика отчита само починалите директно от вируса, което е потвърдено чрез аутопсия. Според други цифри, получени въз основата на по-широка дефиниция за причините на смъртта, коронавирусът и последиците от него са убили до момента близо 186 000 души в Русия, добавя АФП.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Чудех се откъде е статията. Чак накрая видях и това обясни манипулативното съдържание. Западът е вече жалък в опитите си да дискредитира Русия по всеки повод.

12.01.2021 07:09:44

Анонимен

Геополитическо влияние !? Тъпи франсета ! А Пфайзер не е......!?

11.01.2021 20:12:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.