• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Регионите на Украйна, където се провеждат референдуми, ще бъдат под пълна защита на Москва

Регионите на Украйна, където се провеждат референдуми, ще бъдат под пълна защита на Москва

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че регионите на Украйна, където се провеждат референдуми за присъединяване към Русия, ще бъдат под „пълна защита" на Москва, ако влязат в състава на федерацията. Допитванията продължават.

Украинският президент Володимир Зеленски призова руските войници да се предават. Той обеща подкрепа за всеки руски войник, който се предаде в плен.

"Украйна гарантира три неща на всеки предал се руски войник. Първо, ще бъдете третирани цивилизовано, второ, никой няма да знае обстоятелствата по предаването ви и трето, ако не искате да се връщате в Русия или да бъдете разменени, ще намерим начим да осигурим и това", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Референдумите в четири украински области продължават до вторник. Според резултати от екзитпол 93 процента от гласувалите в Запорожка област са подкрепили влизането ѝ в Руската федерация.

Москва обвини Киев в атака на Запорожката ядрена централа.

"Предотвратихме опити на украинските сили да обстрелят територията на ядрената централа с осем дрона-камикадзета. Те бяха свалени. Нивата на радиация на Запорожката АЕЦ остават нормални", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Частичната мобилизация в Русия е в пълен ход.

"Получих повиквателна, мобилизираха ме. Разбира се, трябва да си припомня всичко, защото за 11 години забравих много неща. Аз съм ветеран", заяви Игор Иноземцев, резервист в Калининград.

В същото време протестите срещу мобилизацията продължават. Жени в сибирския град Якутск се събраха на демонстрация. Тя последва протести в други руски градове, повечето от арестуваните са в Москва и Санкт Петербург.

Финландия продължава да отчита натоварен трафик на границата си с Русия. Само вчера в страната са влезли 8572 руски граждани. За сравнение влезлите във Финландия руснаци миналата седмица са били малко над 5000.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.