• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Лукашенко: Защо Путин отказа да щурмува Киев и какво очаква Зеленски (Видео)

Лукашенко: Защо Путин отказа да щурмува Киев и какво очаква Зеленски (Видео)

/КРОСС/ Президентът на Беларус в откровено интервю пред украинската журналистка Диана Панченко. Подбрани най-важните изказвания на президента на Беларус.

АКО КИЕВ НЕ СЕ СПРЕ

„Русия ще ви смаже. Жива сила и технология. Няма ги тези мотивирани, идеологически настроени нацисти. Всички умряха. Кой се бие тук? Тези, които хващате по улиците. Не са подготвени. Те не могат да се справят с тази машина. Русия се промени.

Русия днес има най-новите оръжия, достатъчно дронове, съвсем различна армия. Имат 250 000 доброволчески корпус, които сега са обучени и в резерв. Сега руснаците на фронта са по-малко."

„Отрежете ОДЕСА И НИКОЛАЕВ"

Имате 45 хиляди души, загинали по време на контранастъплението и останали там осакатени. Вашите загуби на фронта са един на всеки осем. Тук ще те смелят, а след това ще направят това, от което най-много се страхуваш - ще отрежат (Одеса и Николаев, - бел.ред.) към Молдова, към Приднестровието.

Ако не спрете сега, това ще стане, ако не седнете на масата за преговори. Русия го предлага. Не искате. Не искаш - недей. Силата на Русия е достатъчна. И никакъв Запад няма да ви помогне в това отношение. Трябва да си съберете ума и да действате въз основа на реалността."

ЗА РАЗГОВОРА С ЗЕЛЕНСКИ

„Говорихме с него дълго време. Казах му: "Знаеш ли, Володя, няма да спорим по телефона. Но запомни: във вашата държава има война, не днес или утре ще ви питат защо има война на вашата земя, защо не предотвратихте тази война, колкото и да е трудна.

Но войната можеше да бъде предотвратена. Може. Защото през цялото време бях между вас и Русия и видях тази възможност".

ИЗБОРИ В УКРАЙНА

Много хора започват наистина реално да оценяват Зеленски. Ето защо той се гърчи. Свикайте избори или, възползвайки се от военното положение, ги отложете. Ако скоро има избори, някой от военните ще спечели. Но не и Зеленски.

КАКВО КАЗВА ЗАПАДА

Войната трябва да бъде прекратена. Европейците са твърдо настроени на това, но засега изпълняват заповеди. Те носят тези сигнали на вашия президент - Зеленски. Зеленски се инати. Защото зад него стои САЩ.

Европа бавно започва да губи. Общественото мнение е много лошо към тази война. Вече все повече хора се обявяват против това. Американците не - те печелят от това. Зеленски се крие в погребите.

Ако руснаците окупират Киев, представяте ли си каква война би била? Вече щеше да е свършило. Озовах се между Путин и някакви сили в Киев, които вече са се договорили, както казват немците, „Хенде Хох". Да оцелееш. И имах разговор с Путин. И Путин ми казва: „Знаете ли, можем да превземем Киев веднага, но огромен брой хора ще загинат". Той казва: „Е, как ще удряме по Киев, ако те се крият там зад училища и детски градини?"

Няма да говоря за причините, руските войски, които бяха в покрайнините на Киев, тръгнаха оттам. И никакъв Зеленски не отразява нищо там. Напразно той си приписва този подвиг, който го нямаше. Вашият Зеленски седеше в мазето по това време.

ЗА ОТНОШЕНИЯТА НА УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ

Струва ни се, че позицията на украинците и руснаците е непримирима.

Съветският съюз имаше добри отношения с Германия. И Украйна, и Беларус, които на практика бяха изтрити от лицето на земята, изградиха отношения с Германия. Защо не изградим тези отношения след края на военното противопоставяне. Да строим. Но трябва да стигнем до това.

Трябва да отидете на това. И първата стъпка е да седнем на масата за преговори. Първия ден ще се гледаме като животни. И след това ще започнем да говорим.

Същото беше в Гомел, в Беловежката пуща, в Истанбул. Започна като искра! Огънят пламна! И тогава започнаха да обсъждат конкретни въпроси. Но американците казаха на Володя Зеленски: „Спрете, воюваме!"

БЕЗ УСЛОВИЯ

Преговорите трябва да започнат без предварителни условия. Това е класика на всяка дипломация. Трябва да седнем на масата и да обсъдим всичко: Крим, Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск. Сядаме и изготвяме дневен ред. Както обикновено се случва.

Можете да се върнете към въпросите, които бяха разработени тогава (по време на преговорите в Истанбул през пролетта - бел. ред.). Освен това Русия беше готова да обсъжда всички въпроси.

Разбира се, Русия никога няма да стигне дотам да върне Крим. Няма да стане. Все още се съмнявам, че на изток е възможно да се споразумеят за нещо. Но Русия е готова да говори по всякакви теми. Казвам ви със сигурност. Но вие, подтиквани от американците, още не искате това. Не разбирате, че няма нищо по-ценно от човешкия живот. При вас за 24 часа при активни бойни действия загиват 1500 човека.

ЗА ЗЕЛЕНСКИ

Той е "герой". Той обикаля света с тениска с тризъбец и демонстрира своя героизъм. Спомнете си Горбачов: "Горби, Горби, Горби!" И Съветският съюз се разпадна. Точно това му се случва: „Ах, Зеленски! Ах, герой!
Наблюдавам общественото мнение в Украйна. Все повече и повече разбират, че Зеленски трябва да намери изход, за да не умрат момчетата. Майките не се интересуват как ще спасят живота на детето си. Следователно хората започват да изтрезняват. Вашите олигарси искат да спестят милиардите си и да печелят пари тук. Но войната не го прави.

Славянските народи се бият помежду си, добре, нека се избиват. САЩ имат полза от това. След като отслабихме Русия, ние ще подходим към Китай. Зеленски играе тази игра. Но това ще завърши с факта, че държавата Украйна - цветуща, красива, най-богата на природни ресурси - ще престане да съществува.

ЦЕЛИТЕ СА ПОСТИГНАТИ

Позволявам си да изразя позицията си: целите на СВО вече са постигнати към днешна дата, Украйна никога няма да се държи толкова агресивно спрямо Русия след края на тази война. Украйна ще бъде различна.

Сигурен съм. И бъдещата Украйна няма да танцува по свирката на американците. Аз така го разбирам. Абсолютно съм убеден, че и Путин мисли така. Това е голям урок не само за Украйна, но и за Русия. И за нас, за целия свят.

Цялото интервю: 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не разбирам смисъла украинска журналистка да интервюира президента на Беларус, след като това интервю няма да се публикува в Украйна. Журналистката би следвало вече да се страхува за живота си.

18.08.2023 15:21:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.