• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

МВФ: Загубата на руска енергия ще натежи на европейската икономика

МВФ: Загубата на руска енергия ще натежи на европейската икономика

/КРОСС/ Европа може да издържи без руски газ в продължение на шест месеца, но след това икономическото въздействие ще бъде сериозно, каза високопоставен служител на МВФ за АФП.

Алфред Камер, ръководител на европейския отдел на МВФ, призова страните в региона да предприемат серия от стъпки за облекчаване на евентуална липса на газ, включително чрез намаляване на потреблението и нагнетяване на запаси.

Европа разчита на Русия за по-голямата част от енергийните си нужди, особено от природен газ. Икономистите на Фонда разглеждат различни ситуации и щети от евентуална загуба на доставките на Москва.

„През първите шест месеца Европа може да се справи без руски газ ако разполага с алтернативни доставки и използва съществуващи хранилища", казва експертът в интервю в кулоарите на пролетните срещи на МВФ и Световната банка. „Въпреки това, ако спирането на газа продължи през зимата и за по-дълъг период, това ще има значителни ефекти върху европейската икономика", допълва той.

Западът обмисля налагане на ембарго за внос на руски енергийни ресурси като част от санкциите за руската инвазия в Украйна. Москва също може да спре износа, за да отвърне на наложените санкции.

Международният валутен фонд прогнозира, че пълното спиране на руския газ и петрол може да струва на Европейския съюз три процента от БВП, в зависимост от тежестта на зимата.

Фондът призова страните да направят стъпки да се подготвят за такава възможност.

Източник:БГНЕС

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Видно е, че в ръководството на МВФ са професионалисти, а не политици.

23.04.2022 21:19:30

Анонимен

Въпросът дори не е в това колко може да издържи европейската икономика и на каква цена. Въпросът е защо изобщо трябва да да полага усилия да реинтегрира Русия. Какъв е смисълът? Да замени Русия с щатите? И какво печелим, ако дори не постъпваме справедливо? Всичко е огромен идиотизъм от страна на Европа в полза на САЩ.

23.04.2022 15:54:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.