• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Приземен "Ту-134" се превръща в зала за творчески дейности

Приземен "Ту-134" се превръща в зала за творчески дейности

/КРОСС/ От края на миналия век в Силистра няма работеща аерогара. Откритото през 1970 година летище спира да функционира. До самия бряг на река Дунав обаче, продължава да лежи огромен пътнически самолет. Машината пази частица от времената, когато гражданската авиация у нас е разчитала на руските самолети "Туполев". В града мястото е познато като "Самолета" и дори жилищният квартал носи това име. Пенсионираната бяла птица лежи между самите блокове на най-североизточната точка в България - точно там, където се събират речната и сухоземната граница между България и Румъния. 

За Димитър Караджов от сдружение "Дуросторум-Дръстър-Силистра" машината "ТУ-134" е специална. Както много други силистренци, именно тук той за първи път сяда пред компютър. Дълго време старият самолет се е използвал като компютърна зала, оборудвана преди години с първите компютри "Правец". "Тогава не сме имали компютри по домовете. Беше доста атрактивно да дойдеш тук. Като дете си спомням тази зала и сме играли тук", спомня си Димитър.

Димитър Караджов допълва: "Една от смелите ни мечти е да реновираме пилотската кабина чрез технологиите на 3D-принтирането. Ще възстановим всички липсващи бутони и елементи на управлението".

В началото на 2021 година възстановяването на емблематичния за Силистра самолет "ТУ-134" е на финалната права. След като през годините машината и паркът около нея са били почистени, предстои вътрешна реставрация. За целта помагат експерти от авиомузея в Бургас. Ще се реновират част от оригиналните седалки. В другата част на самолета ще има разглобяеми маси, пуфове, барбарони за различен тип събития. Ще се сменят пердетата, осветлението, ще се добави и климатична инсталация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.