• 07 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7947
  •  GBP / BGN 2.2977
  •  CHF / BGN 2.0172
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Андрей Цеков: Средствата за саниране няма да стигнат за всички кандидатстващи

Андрей Цеков: Средствата за саниране няма да стигнат за всички кандидатстващи

/КРОСС/ Конкуренцията за саниране на блокове е голяма и средствата няма да стигнат за всички кандидатстващи. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

В момента в страната около 3000 блока се нуждаят от спешно саниране. Подадените заявления за сегашната програма за саниране на блокове са 3068, одобрени са 756. „Още от самото начало е ясно, че ресурсът, предоставен от Плана за възстановяване и устойчивост от 1 млрд. 129 млн., вероятно няма да е достатъчен, за да удовлетвори всички потребности, защото подадените проектни предложения са на стойност близо 4 милиарда. Тук очевидно става въпрос за процедура с конкурентен подбор, в която всеки един проект се конкурира с всеки друг проект, не само на територията на цялата страна, а и на територията на съответната община и съответния квартал", обясни министърът.

На всяка една сграда се прави енергийно обследване от сертифицирани експерти. Въз основа на него се издава енергиен сертификат. Максималният брой точки, който здание може да получи, е 140. Предвид се взимат различни показатели - какво е потреблението на енергия към момента, какво би било, ако сградата бъде санирана, какви са вредните емисии, които се отделят и пр.

„Когато една дейност се извършва от хора, а не от машини, грешка винаги е възможна. Затова има и механизми за корекции на въпросните грешки. Два са възможните типове грешки - при пренасяне на данните, респективно при обработка им от оценителите, а втората възможна грешка е, ако в самите сертификати се съдържат данни, които не отговарят на реалността. Ако има съмнения, приветствам всеки гражданин да посочи конкретна сграда и конкретен сертификат, в който счита, че данните са манипулирани, и в този случай с огромен ентусиазъм аз ще изпратя документите на контролния орган, както и на Европейска прокуратура. Ако има манипулация на данни, това означава документна измама, насочена към неправомерно усвояване на европейски средства", обясни Цеков и допълни, че до момента няма конкретни сигнали с подобни съмнения.

„Може би гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция и затова са разочаровани", отбеляза още регионалният министър.

По думите му кандидатите за кметове в различни общини щедро са обещавали средства за саниране на блокове.

Срокът за подаване на документи по втория етап от програмата може да бъде удължен, заяви Цеков. „Вторият етап по указания на Европейската комисия включва 20% самофинансиране. Срокът изтича на 16 януари, многократно обявих, че ние можем да го удължим, ако няма достатъчно подадени проектни предложения към датата на изтичане на въпросния срок. Към този момент няма", обясни той.

Автомагистрала „Тракия" ще се разшири с по едно платно в посока, обяви министърът. Това ще се случи в трасето между София и Пловдив. Цеков допълни, че ръководеното от него ведомство е подготвило обществена поръчка за идеен проект. Предстои той да бъде пуснат през февруари. Реалното строителство обаче се очаква да започне след поне три години, подчерта регионалният министър.

В края на 2024 г. пък се очаква магистрала „Европа" да бъде завършена и да имаме бърза връзка с Калотина, похвали се регионалният министър.

Регионалният министър очаква през 2024 г. да бъде завършен ЛОТ 1 на АМ „Хемус" и почти пълно завършване на работата по ЛОТ 3.

По думите му страната ни няма да загуби средства за строителството на АМ „Струма". „Лично аз имах среща в Брюксел по темата, на която изяснихме механизма, по който най-после да бъде разсечен гордиевият възел по АМ „Струма". Трябва да бъдат изяснени някои въпроси, свързани с европейското екологично законодателство. Предстои техническа среща в Брюксел, след което ще бъде взето окончателно решение. Аз лично съм оптимист, че ще можем да започнем проектирането на трасето по източния склон на Кресненското дефиле в рамките на следващите няколко месеца. Срокът за изграждане съгласно договора е 2027 г. Всичко зависи кога стартираме, реалистичен срок за източното трасе според мен е 2028 г.", допълни Цеков.

Тази година е заложено проектиране за модернизация на 22 отсечки от първокласни пътища, които в момента са с по една лента в посока, за да се превърнат те в скоростни пътища с две ленти в посока.

По думите му не се очаква поскъпване на винетките и на тол таксите у нас.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нали пари имаше? Къде отидоха?

14.01.2024 12:59:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.