• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Американски учени откриха две нови мутации в генома на COVID-19

Американски учени откриха две нови мутации в генома на COVID-19

/КРОСС/ Американски и руски вирусолози са проследили появата на две нови мутации в генома SARS-CoV-2, които са способни да развият устойчивост към антителата, съобщава електронната библиотека bioRxiv.

„При изучаване на еволюцията на коронавируса цялото внимание беше съсредоточено върху малките промени в неговия геном, докато големите и средните фактически не се изучаваха. Ние попълнихме тази празнина и установихме, че подобни изменения могат силно да премоделират антигенния профил на белтъците на обвивката на SARS-CoV-2. В частност мутациите ins246DSWG и ins15ALTRI, открити през януари 2021 година, могат да направят вируса устойчив към действието на антителата", пишат изследователите.

Екипът американски и руски вирусолози е бил ръководен от Евгений Кунин от Националния център по биотехнологична информация в американския град Бетезда. Учените анализирали почти половин милион геноми на коронавируса, дешифрирани от техни колеги по света по време на пандемията.

Сравнявайки ги с оригиналния вирус от Ухан, учените открили около петдесетина мутации в РНК, които присъствали в различни конфигурации в геномите на около 1 000 образци на SARS-CoV-2. Анализирайки структурата им се оказало, че повечето от тях били доста кратки и тяхната дължина не превишавала 3-4 букви на нуклеотида. Те били крайно неравномерно разпределени по генома на коронавируса. Две от тях ins246DSWG и ins15ATLRI значително променяли онази част от обвивката на вируса, с която се свързват антителата, присъстващи в кръвта на преболедувалите. По тази причина учените предполагат, че появата на споменатите изменения могат да направят патогена по-устойчив на действието на ваксините и на клетъчния имунитет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

БЪЛГАРКА

Следващият световен протест против глобалната лъжа наречена „Ковид“ ще се проведе на 15.05.2021г. Организирайте се още от сега, докато не е станало късно! Не на ЛЪЖАТА! Не на измамата Ковид! Не на МАСКИТЕ! Не на фалшивите тестове! Не на забраните за пътуване! Не на ВАКСИНИТЕ! Не над посегателството на нашата СВОБОДА!! ✊✊✊✊

28.04.2021 22:50:16

Анонимен

"Единият чупи прозорци с камъни. Другият се оказва наблизо точно навреме, за да предложи услугите си като стъклар..." Хлапето (1921)

27.04.2021 16:00:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.