• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Служебният кабинет обясни защо главният секретар на МВР беше освободен

Служебният кабинет обясни защо главният секретар на МВР беше освободен

/КРОСС/ "Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото". Това се посочва в мотивите към предложението на служебното правителство за освобождаването му, публикувани в информационната система за правна информация на Министерския съвет, пише DarikNews.

"Като висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира, организира и контролира основните дейности в Министерството на вътрешните работи и да отговаря за изпълнението им. Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото", се посочва в текста.

Според мотивите при неутрализиране на протеста служителите на МВР са допуснали грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Иванов, че операцията на полицейските органи е "перфектно организирана" и са се справили "професионално", вечерта на 2 септември 2020 г. в столицата напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци, се казва още в мотивите. Отбелязва се, че са пострадали в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти.

Посочва се и, че случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР са намерили отзвук и са отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации, а социологически проучвания са показали, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие.

"Като висша професионална длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици - формираното негативно отношение към органите на МВР по повод на действията им при неутрализиране на провокациите по време на протестите. Като утежняващи обстоятелства се явяват обществената значимост на заеманата от главен комисар Ивайло Иванов длъжност и несъответствието на неговото поведение с характера на вменените му от закона задължения за борба с престъпността и опазване на обществения ред.

При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР е нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти, което е основание за прекратяване на правомощията му, пише в мотивите на служебното правителство.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

адв.Елена Гунчева

ШУРОБАДЖАНАК, ЧЕНГЕ, ШУРОБАДЖАНАК, ЧЕНГЕ….. 16.05.2021 admin Любопитно 0 22 SHARES Share Tweet Мила родна картинка е администрацията в България. Като едно голямо семейство направо. И си спомям думите на Костов, че всички сме братовчеди в тази държава. Ама точно в това е и проблемът. Защото на родата винаги се прощава, дори за чеп за зеле да не става. Властимащите в България са овързани като свински черва в роднински, любовни и партийни зависимости. Винаги се търси пост за нашия човек, но никога човек за поста. Особено ако поста е висок и добре платен. Простотии като образование, стаж и елементарни умения и дори възпитание, изобщо не се вземат предвид, когато на поста трябва да се сложи наш човек. Шефът на един от големите синдикати у нас е съпруг на бивша шефка на НАП. Подозирам го в сложна шизофрения – синдикатства си и се бори срещу правителството и работодателите, а вечер е примерен съпруг и се гушка с благоверната. Тати пък на изметената шефка на агенцията по инвестициите бил съдия. И то не какъв да е. А тя, милата, понеже явно с акъл не става, е била особено близка с един бивш министър, известен по-скоро с уплаха си от земетресения, отколкото с финансови успехи на държавата. И да не си помислите, че това е само по върховете. И в най-дребната фирмичка моделът „шуробаджанакът първо“, се прилага успешно. Първата работа на всеки нов собственик на фирма е да си нареди родата, понякога и фиктивно, за да им тече стаж. И когато трябва да се уволнява някого, родата е неприкосновена, дори с две ръце задните си части да не може да намери! И въпросът не е само в законите, а в народностния ни манталитет. Почти никой не се възмущава, а намира за съвсем резонно, когато си на власт, да помагаш на родата също да захлеби на трапезата. Дори, ако не го направиш, си обект на обществено порицание и вечно проклятие от роднините! Та, за да се промени нещо в тази държава, първо трябва да се променим ние. И да осъзнаем, че държавата е наша и каквато си я направим, такава ще бъде и в такава ще живеем. Защото най-лесно е да обвиняваме другите. И никога да не виждаме нашите грешки.

16.05.2021 18:14:54

Смърт на мутрите и мафията!!!

А сега с тези мотиви - на съд!

16.05.2021 17:33:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.