• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Външният министър: Имаме двойно повече секции в чужбина от изборите на 4 април

 Външният министър: Имаме двойно повече секции в чужбина от изборите на 4 април

/КРОСС/ Служебният министър на външните работи Светлан Стоев представи актуална информация за организацията на изборите зад граница.

Може да се каже, че в момента имаме двойно повече секции от последните избори на 4 април, заяви Стоев, министър на външните работи. Сроковете и ангажиментите на министерството са едни и същи, така че това за министерството означаваше двойно повече работа и напрежение за дипломатическите ни представителства зад граница, обясни той.

Гарантирането правото на вот на българските граждани в чужбина си остава основна наша цел, допълни министърът.

При подготовката имахме нови моменти - нов Изборен кодекс, отпадането на ограниченията за брой секции в държавите извън ЕС, провеждане на избори на места, където през последните 5 години е имало повече от 100 избиратели, обясни министър Стоев.

Има няколко посолства с максимална натовареност за вота в чужбина. Най-голям брой секции са разкрити в Турция, значително увеличение има и в Гърция със секции включително по островите, което ще даде възможност българите на почивка да гласуват. В Германия има безпрецедентен брой секции - 117.

Много малко са отказите от държави за създаване на секции и те са свързани предимно със сигурността. Към днешна дата, всички 421 машини са доставени в чужбина и започва доставката им по секции. Ако се наложи промяна на адресите на секции - ще бъде веднага съобщено на сайта на МВнР, подчерта министърът.

Какво очакваме да се реши в спешен порядък от ЦИК:

На първо място - да се определи окончателният състав на секционните комисии
Второ - хората, които ще заминат, да бъдат подготвени за работа с машините. До момента те не са минали никаква подготовка и няма никакви методически указания

Разликата в положителен аспект от последните избори е противоепидемична обстановка и ограниченията, които са по-малко, допълни Стоев.Ако искаме съвременен Изборен кодекс, е крайно време да се съобразим с препоръките на международните наблюдатели, подчерта министър Стоев.

В брифинга участва и ръководството на Работна група "Избори" в Министерството на външните работи - председателят ѝ и постоянен секретар на министерството Иван Кондов и заместник-председателят на групата Калин Анастасов.

Разкрити са 782 секционни избирателни комисии, а 68802 заявления са подадени, заяви Иван Кондов.

Изпитваме затруднение във Великобритания, Германия и САЩ при съставяне на СИК, обясни Анастасов.

Не сме получили разрешение от Куала Лумпур и в по една секция в Манхайм и Щутгарт.4262 е общият брой членове на СИК зад граница. 55 СИК са с 3 члена, 507 с 5 члена, 209 със 7 и 11 с 9 члена.

Във Великобритания няма да бъдат изпратени членове на СИК от България заради въведената там 10-дневна карантина.421 машини са доставени за изборите в чужбина, каза Кирил Анастасов, ръководител на работната група. В 148 секции ще има по две машини съгласно решение на ЦИК, а в 125 ще се гласува с една машина.Общо 9 тона машини са доставени за гласуване в чужбина от администрацията на МВНР. Пренесени са и над 10 тона изборни книжа и бюлетини.

В Испания са доставени 58 машини в 31 секции, в Германия в 56 секции от общо 115 ще се гласува с машини. Най-далечните точки за доставяне са САЩ, Канада и ОАЕ.

Изборите в Сан Франциско ще завършат най-късно, а най рано ще започнат в Окланд.Представителите на МВнР съобщиха още, че има десетки отказали се за комисии, поради запълване на местата с представители на политически сили. В резултат на това цари огромно възмущение сред общностите в чужбина.

Много малко от нещата, които МВнР е предложило на ЦИК за промени в Изборното законодателство, са взети под внимание. ЦИК е политически орган и много пъти обсъжданията там не са каквито трябва. Ако се вземат предвид препоръките на международните наблюдатели е време ЦИК да стане професионален, а не политически орган, каза министърът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.