• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Илко Семерджиев: Не бива да се подвеждаме по етикетите, а трябва да търсим съдържанието

Илко Семерджиев: Не бива да се подвеждаме по етикетите, а трябва да търсим съдържанието

/КРОСС/ „Не бива да се подвеждаме по етикетите, а трябва да търсим съдържанието. Не бих се наел да дам становище дали София има нужда от нова частна болница. Това не е детска болница, не зная защо се нарича „Мама и аз". Това заяви бившият здравен министър Илко Семерджиев в предаването „Денят на живо" по NOVA NEWS. Думите му са по повод ситуацията с отмененото решение за създаване на нова частна болница и предоставянето на документацията за нея на ДАНС и прокуратурата.

Той потвърди, че има пренасищане с болнични легла в София. Подобна е ситуацията и в Смолян, Русе, Пловдив - там дори има повече болнични легла на глава от населението. „Да не забравяме, че МЗ и държавата годишно имат капиталови разходи 32 млн. лева, това е смешна сума", каза той.

Семерджиев припомни, че по закон частната и държавната собственост са равнопоставени. Мораториумът за изграждане на нови частни болници беше отхвърлен.

Относно приетото и отхвърлено решение за играждане на нова частна болница в София, Илко Семерджиев обясни, че сегашният здравен министър д-р Галя Кондева е представила абсолютно точна документация. „Не мисля, че тя се е опитала да заблуди Министерския съвет. В технологията на вземане на решения има предварително съгласувателна процедура - министерството е изпратило решението заедно със съпътстващите документи на другите министерства и ведомства. Те са имали време да изразят мнението си. Тази процедура е започнала преди около 2 г. Има две становища от „Медицински надзор", от НЗОК - също две становища, от БЛС има положително становище. Д-р Кондова не е допуснала грешка, тя пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков, който е отложил тази тема", каза Семерджиев.

Решението за приоритизиране на Националната детска болница не е от сега, припомни бившият здравен министър. "В кабинета „Борисов 3" беше създадена Национална инвестиционна здравна компания с депозирани 100 млн. лева за изграждане на детска болница. Решението беше взето през 2019-та г. Бих попитал министър Хинков и министър Сербезова защо не са направили нищо. Министър Хинков загуби 188 млн. лева за протонен център, защото не направи нищо", обясни Семерджиев. „Защо не се случват нещата в България, зависи на какви хора ги доверяваме", обобщи Илко Семерджиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.