• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Асена Сербезова: Електронното здравеопазване ще доведе до изсветляване на дейностите в здравната система

Проф. Асена Сербезова: Електронното здравеопазване ще доведе до изсветляване на дейностите в здравната система

/КРОСС/ В голяма част от болниците трябва да намерят инструментариума чрез повишаване на цените на клиничните пътеки да отговорят на изискването за по-високи заплати на медицинските специалисти. Болничните завадения, които не успеят да постигнат такива заплати, но по обективни причини, ще се възползват от увеличение на клиничните пътеки, но средно с около 15%. В никакъв случай условията за тях няма да станат по-лоши. Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в предаването „Неделя 150" по БНР.

По думите й болниците, които не постигнат заплатите, заложени в Националния рамков договор, ще получават 15% увеличение на цените на клиничните пътеки.

Според нея това е и една допълнителна стимулация на използване на възможностите на болничните мениджъри да могат да оптимизират своите разходи. „Държавата задава посоката и трябва да осигури условията за труд на медицинските специалисти, за да предпочитат да останат в България за професионална реализация", отбеляза министър Сербезова.

Тя подчерта, че основният акцент в реформата са допълнителните 604 милиона лева в бюджета за здравеопазване. „Досега няма нито един НРД, който да въвежда такова средно увеличение на стойностите на заплащане на дейностите и в извънболничната помощ - с 30%, както и в болничната средно с 25%. Увеличава се революционно и цената на услугите и на изпълнителите на медицинска помощ. Част от всичко това са и заплатите", посочи здравният министър.

Тя подчерта, че Министерството на здравеопазването трябва да помогне на изпитващите затруднения болници и да се намери необходимата методика, за да се създадат условия за по-високи доходи.

Надзорният съвет на Здравната каса и УС на БЛС предлага от 1 август 25% увеличение на клиничните пътеки да получават лечебните заведения, които осигурят заплата средно 2 000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар. „Това е първа и много важна стъпка към реалното осигуряване на по-високи възнаграждения в сектора. Това е една от предпоставките и само един от механизмите да се повиши качеството на предлаганите здравни услуги", заяви министър Сербезова.

Задържането на младите специалисти обаче не е въпрос само на възнаграждение, подчерта тя. „Това е и въпрос на политика в съответното болнично лечебно заведение, на трудова атмосфера и справедливо разпределение на допълнително материално стимулиране, въпрос на специализация. Това е част от една цялостна концепция", заяви Асена Сербезова.

Електронното здравеопазване според нея ще доведе до изсветляване на дейностите в здравната система и по-лесното им управление.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.