• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Сертификатът за преболедуване на КОВИД-19 се удължава от 6 на 12 месеца

Сертификатът за преболедуване на КОВИД-19 се удължава от 6 на 12 месеца

/КРОСС/ Сертификатът за преболедуване на COVID-19 се удължава от 6 на 12 месеца и още днес заповедта ще бъде коригирана. Документът за това ще важи само у нас и няма да може да се използва като зелен сертификат в чужбина. Освен това за нуждите у нас документът за поставяне на първа доза ще е валиден като сертификат в рамките на месец до поставянето на втора доза.

Това стана ясно на пресконференция на здравните власти във връзка с актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов каза, че още в началото на тази седмица са се допитали до експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология дали могат да удължат сертификатите. Получили са две положителни становища - от съветите по епидемиология и инфекциозни болести. От съвета по клинична имунология очакват официално становище до края на деня, но вече е ясно, че повечето му членове подкрепят решението.

Зам.-министър Александър Златанов обясни, че до неделя при проверка от структурите на РЗИ в закритите обществени места няма да се налагат глоби при установяване на нарушения, за да могат заведенията и магазините да реорганизират работата си. Ще бъдат издавани само предписания. Глоби ще започнат да се налагат от понеделник.

Здравните власти ще осигурят и масово безплатно тестване за всички желаещи, които нямат зелен сертификат.

"Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за пробовземане", каза министър Кацаров.

Така работодателите ще могат да организират безплатно тестване на служителите си, които към момента нямат зелен сертификат.

Официално: Зеленият сертификат влeзe в сила, 8 общини минават изцяло на онлайн обучение

По отношение на държавната и общинската администрация се обмисля да се въведат нови изисквания към хората, които са на гише и обслужват директно граждани. Целта е там да се създадат условия за чиста среда.

По думите на началника на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в "Александровска" проф. Атанас Темелков ситуацията е много тежка и всички имаме вина за това. Според него основните проблеми, пред които е изправена здравната система са два - претовареният персонал и факта, че пациентите често пристигат в болниците на доста късен етап от болестта.

"Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания. Повечето от тях се лекуват сами вкъщи твърде дълго и това води до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения", коментира той.

Министърът на здравеопазването отново каза, че алтернативата на сегашните мерки е пълно затваряне и се прави всичко възможно да се избегнат локдауните от миналата година. Той апелира хората да спазват мерките и допълни, че успехът на това начинание зависи от всички нас.

Стойчо Кацаров изтъкна, че запълването на болничните легла в цялата страна наближава максималния капацитет. Ако се запълнят всички, единствената алтернатива остава локдаун.

Какво е "зелен сертификат" и колко време ще важи?

При най-песимистичния сценарий страната ни може да активира механизма на гражданска защита на ЕС. Той предвижда предоставяне на кислород, лекарства и медицински консумативи; транспортиране на пациенти за лечение в други европейски страни или изпращане на персонал от чужбина, който да помага на медиците у нас. Подобно взаимодествие вече се е случвало между Италия и Германия, Белгия и Франция.

Кацаров обясни, че Информационната система преди не е била пригодена за издаване на сертификат за преболедуване, установено с бърз антигенен тест. До дни се очаква системата да започне да издава сертификати на всички преболедували от COVID-19, чиято диагноза е установена с бърз антигенен тест след 01.12.2020 г.

При първи сигнали за подобряване на ситуацията, здравните власти първо ще разхлабят мерките в училищата.

Нормализира ли обстановката у нас - може да отпаднат дори всички мерки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.