• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Цветелина Йосифова: Българинът не се доверява на науката и статистиката

Цветелина Йосифова: Българинът не се доверява на науката и статистиката

/КРОСС/ Г-жо Йосифова, въвеждането на зелените сертификати доведе ли до паника сред хората?

- Ние отдавна сме отвъд паниката. Паника имаше в началото, когато се пазаруваше с гумени ръкавици и покупките стояха по балконите на хората по 12 часа. От много месеци ненормалното е банализирано Паниката и ирационалното поведение се пораждат от фалшивите новини и невъзможността на мнозина да се ориентират в пространството - онлайн и в потока от информация. Това е като да се изгубиш в огромен град, без да знаеш езика или да живееш в нещо като сън. Зелените сертификати не участват в съня и объркването на хората, защото принадлежат на друга реалност.

- Защо едни се втурнаха да се ваксинират, други да плащат за фалшиви сертификати, а трети да търсят правата си в съда с основанието, че мерките са дискриминация?

- Пандемията ни наложи да живеем дълго в несигурност и извънредност. Това се отразява на всеки по различен начин според това какви лични стратегии е развил през годините за справяне или несправяне с несигурност, криза и удържане на напрежение. У много хора е разклатено доверието във всичко в живота. Ваксинирането в случая е цивилизационен избор за лично и групово решение, а фалшивите сертификати - радикален и едновременно нелеп бунт срещу всякакъв обшностен договор и дебат, който на първо място застрашава личното здраве и сигурност.

- Тук намесва ли се народопсихологията на българина?

- Част от общността трудно се доверява на статистиката, науката, логиката. Често битува неинформираност, в която процъфтяват всякакви конспиративни теории. Забелязваме и постоянно разцепване в крайности- от полярни настроения в ежедневието, до изразено мнение по всички глобални и политически въпроси. И преди, и сега мнозина живеят изцяло в отричането - отричането на реалността, на фактите, на смисъла.

- В платформата ви имаше телефон за хора, които търсят помощ заради притеснения покрай вируса. Какви бяха най-честите им въпроси и звънели ли са през последните дни, откогато са въведени сертификатите?

- Към kabinet.bg се обръщат по разнообразни поводи - болест, загуба, влошени отношения с близките, необяснима тревожност, панически атаки, несправяне с работа и родителство, както и такива, които преживяват дискриминация, отхвърляне и тормоз.Дълбоката причина всъщност е търсенето на смисъл в свят, в който все повече няма смисъл и сигурност. В нашата работа ежедневно се срещаме с вечни въпроси, които сега станаха особено болезнени

"На кого мога да се доверя?"

"Кой може да ми каже истината?",

"Да се грижа за другите или да правя нещо за себе си?".

 И, разбира се, "Кой е виновен за всичко?".

Заявките към нас през последната година постоянно се увеличават, без това да е непременно свързано със зелените сертификати.

- Защо хората в България не се ваксинират?

- Външният видим враг вдъхва по-голяма сигурност от невидимото, от ужасяващата заплаха на хаоса. В този смисъл ваксината е по-удобен " виновен". Гневът към нея успокоява, дава измамното чувство за компетентност, решителност, сила.По-лесно е да воюваш с "лошите", дори те да са учени, лекари и авторитети, отколкото да приемеш, че няма как да знаеш и разбираш от всичко.Парадоксално живеем във време с увеличен шанс за лично израстване. При криза разбираме, че носим изцяло отговорността за себе си и за другите през изборите, които правим.


***Цветелина Йосифова е психотерапевт с дългогодишна практика в индивидуалната и груповата психотерапия. Ръководи Българското общество по групова анализа и групови процеси. От 2020 г. екипът на обществото помага на нуждаещи се от емоционална и психологическа подкрепа през виртуалната клиника Kabinet.bg за спешна психотерапевтична помощ по време на COVID-19, където хора от цялата страна и чужбина получават безплатен пакет индивидуални сесии с професионалист психотерапевт. Пред "168 часа" тя обясни психозата на българите около пандемията, фалшивите зелени сертификати и дали това се корени в народопсихологията ни.

 

Източник: Симона Димитрова/в. 168 часа

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.