• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Медицинските сестри се барикадираха в парламента и обявиха, че ще останат безсрочно

Медицинските сестри се барикадираха в парламента и обявиха, че ще останат безсрочно

/КРОСС/ Петте медицински сестри, които по-рано се барикадираха в бившия партиен дом, който сега се използва от парламента, обявиха че ще останат там докато политиците и отговорните фактори в здравеопазването не отидат да се срещнат с тях.

Акцията на сестрите е продължение на подновения на 1 март протест за по-добри заплати, условия на труд и реформи в системата.

В отговор на твърденията, че протестът им е политически мотивиран, медицинската сестра Ирина Узунова каза:

„За пореден път се разграничаваме от всичките лица, които се появяват тук и на наш гръб се опитват да си направят пиар. Няма да позволим никоя политическа партия да яхне нашия протест".

Напрежението ескалира тази сутрин, след като една от сестрите - Бойка Анастасова излезе през прозореца и застана на перваза на втория етаж на сградата на бившия партиен дом, застрашавайки живота си.

С убеждаването ѝ да се прибере беше ангажиран лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев, като в сградата имаше и психолози.

Медицинската сестра Бойка Анастасова обаче отказваше да влезе, като твърдеше, че я е страх и срещу нея и колежките ѝ е имало насилие от страна на охранителите. От НСО обаче отричат.

Малко след 8.30 часа Анастасова слезе от перваза на прозореца на парламента, който се намира на нивото на третия етаж. Това се случи, след като от НСО изпълниха молбата на петимата медици при тях да дойдат журналисти.

В задочна реплика към председателя на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ, че сестрите са търсели нарочна провокация, Димитрия Димитрова от Пазарджик, която е сред петте жени в залата, заяви:

"Ние влизахме, когато те станаха, ние не сме закъснели. Недейте да си мислите, че на нас ни се дава думата току така. Професията ни е на изчезване. Крепи се изключително на пенсионерите, работа на второ и трето място и на извънреден труд, който полагат колегите".

Барикадиралите се пет жени заявяват, че ще останат без краен срок. От Национална служба "Охрана" помолиха журналистите да напуснат сградата и обявиха, че ще преговарят с медицинските сестри да се откажат от окупацията. Междувременно пред сградата на парламента започнаха да се събират хора.

След като слезе от перваза, Бойка Анастасова разказа:

„В един момент изгасиха лампите. След като изгасиха лампите, ние останахме навънка - отгоре върху перваза, от вътрешната страна и ги помолихме да не влизат, защото вече загубихме доверие в тях. И в следващия момент ни убедиха, че ще светнат лампите и ще излязат от вратата, ще затворят и ние ще можем да слезем.

В момента, в който слязохме и си съблякохме връхните дрехи и седнахме, те подгониха и ни заблъскаха. Аз бях ето там в този край и те започнаха да ме гонят, да ме блъскат и аз се качих на прозореца и дойдох тук, за да помогна на Мая (Илиева) - защото те дърпаха четирима и изнасяха Мая.

Аз не съм дошла да се бия и да се блъскам. Главата ми в момента е толкова объркана. Не съм очаквала такова нещо. Ние седяхме кротко и мирно ето тука - просто седяхме и чакахме някои от нашите властимащи да прояви благоразумие, да седне и да говори, защото това са лъжи, които една година се изговарят. Една година се изговарят лъжи, които нямат никакво покритие".

"Аз съм тук в знак на солидарност към моите колеги", беше категорична Анастасова:

"Аз съм член на етичната комисия на Синдиката на медицинските специалисти и в качеството си на такъв съм тук в знак на солидарност към моите колеги".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова окачестви ситуацията с барикадиралите се медицински сестри като целенасочена провокация. Дариткова описа хронология на събитията от заседанието на комисията вчера, като обясни, че сестрите не са потърсили диалог с членовете й:

"По време на протичащо заседание медицинските сестри нахлуха в залата и се насочиха в далечния ъгъл със столовете, където ги виждате и днес по камерите. Не се опитаха по никакъв начин да влязат в комуникация с Комисията по здравеопазване. Аз смея отговорно за твърдя, че за мен това беше целенасочено организирана провокация"

Даниела Дариткова критикува и действията на служителите на Националната служба охрана:

"Най-големият въпрос, който си поставяме, е дали отговорният за Националната служба за охрана смята действията им за адекватни, защото за мен наистина беше изключително рисково да оставят една жена в нестабилно психологическо състояние на прозореца и двама видни представители на службата да не могат да се справят с тази ситуация".

Директорът на Националната служба за охрана Красимир Станчев заяви, че спирането на електричеството в окупираната от протестиращите медицински специалисти зала през нощта е било "тактически ход".

Той обясни действията на своите служители, опитали да изведат жените от сградата на бившия партиен дом, с желанието да бъде осигурена безопасността им:

"Сега искам да ви кажа, че едната от дамите още в осем и нещо, като влязох, ме предупреди да не се приближавам към нея, тъй като щяла да скочи през прозореца - вечерта. Така че тя си беше изявила това желание да скача през прозореца. След това към четири часа загасихме тока, тогава наистина излязоха отвън. След като започнаха вашите репортажи и чух всичко, което като опасение изказвахте, че е рисков този момент, аз ги помолих да влязат вътре, след което, разбира се, направихме това, което се случи... Почти 12 часа се опитахме по всякакъв начин - аз ви казвам за какво предприехме това действие и вие после видяхте, че ще стоим вътре и си говорим с тях. Нищо повече не съм искал Просто исках да не се качват по прозорците, исках да ги обезпечим", каза Станчев.

Красимир Станчев коментира, че случилото се с трите сестри в сградата на парламента тази нощ е безпрецедентен акт, който той образно сравни с терористичен акт или отвличане. Търсил е помощ от МВР, не каза защо смята, че тя не е била достатъчно адекватна, единственото, което спомена е, че е очаквал да бъдат изпратени по-качествени психолози за водене на преговори.

Според него насилие не е имало. Анализ на грешките предстои, включително и на собственото поведение, но в момента в афект не може да направи този анализ.

Това, което предстои сега и то е важно, е да бъдат помолени медицинските сестри да напуснат сградата на парламента - първо в диалог, ако не - вариантите са да бъдат накарани, което, както обясни Красимир Станчев, означава да бъдат извадени от служители на Националната служба за охрана и предадени на полицията.
Поведението на протестиращите медицински сестри е неприемлива провокация, заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди:

"Народното събрание все пак е обществена сграда. Не мисля, че това е начинът и формата на протест, особено да висиш по прозорците - със сигурност създаваше напрежение, а не опит за решаване на проблемите".

От ДПС изразиха пълната си подкрепа за исканията на медицинските сестри за достойно заплащане. Заместник-председателят на Народното събрание и член на здравната парламентарна комисия д-р Нигяр Джафер окачестви действията на медицинските сестри като отчаян опит да напомнят за проблемите си и призова за разговори и за чуваемост:

"Категорично подкрепяме исканията на медицинските сестри и другите медицински специалисти за по-добро заплащане. Това, което се случи, е отчаян опит на отчаяни хора да привлекат вниманието към своите проблеми. Друг е въпросът, че смятаме, че Бърнаут синдромът сред медицинските специалисти дава вече резултата. Смятаме и ние винаги сме смятали, че диалогът между хората и между институциите е по-добър вариант за решаването на каквито и да е проблеми, отколкото противопоставянето. Призоваваме за разговори, но и за чуваемост, защото до този момент не сме свидетели на резултати от тези разговори".

Надежда Маргинова, участничка в протеста, говори в ефира на предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

Защо стигнахте до тази радикална част от протеста?

"Защото за една година обиколихме всички институции и всички лица, от които зависи да се вземат решения на проблемите, които поставяме. И няма никакво развитие".

Смятате, че с тази акция, включително и със заплашваща живота на госпожа Атанасова проява, ще провокирате чуваемост?

"Не...Ние по принцип пет дена бяхме на палатков лагер - в дъжд, в студ, на вятър, никой не ни отрази, все едно, че сме невидими. Също и майките на деца с увреждания. Вчера дойдохме да присъстваме на Здравната комисия, да вземем участие, да повдигнем въпроса, да се обърнем към господа лекарите, които уж не трябва да плюем, но аз от тук нататък няма да спра да плюя, да поставим нашите проблеми, да ни съдействат. Те въобще не ни отразиха, излязоха си за пет минути, гласуваха набързо единствената кандидатура за управител на НЗОК и си тръгнаха. И ние тогава решихме, че след като продължават да ни игнорират, да се правят, че ние не съществуваме и нямаме проблеми, няма да напуснем сградата на Народното събрание".

"Жалко е, че по този начин една група от нашето общество - медицинските сестри, трябва да си търсят правата". Така Виолета Желева от "БСП за България" коментира пред БНР казуса с ексалиращия протест:

"Наистина правилният въпрос е докъде стигнахме, защото аз смятам, че това не е нормално. Защо се стигна до това? Естествено е заради лъжата, която няколко пъти вече те чуха и се надяваха да бъде променена тяхната ситуация и заплащането им да бъде по-справедливо и нормално. Тази лъжа да доведе до това, че тези жени трябва да се барикадират. По този начин се управлява страната ни - не веднъж сме го срещали и виждали . как политиката се прави от една кола, от един джип и как се раздават средства и след това хората биват лъгани".

Вчера БСП сезира Конституционния съд за Закона за социалните услуги, който беше приет миналата година, но след серия протести на родителски организации влизането му в сила беше отложено до 1 юли.

На посещение в Кърджали вчера вечерта председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че исканията на медицинските специалисти са справедливи и правителството трябва да спре да ги лъже.

"Основателни искания за подобряване на условията на труд, нямат кадри, дават по две-три смени, работят при нечовешки условия. Веднъж вече ги излъгаха - Борисов ги излъга, че ще им повиши заплатите. Даже каза: Ето дал съм едни 50 милиона ли бяха и заплатите са вдигнати. Нищо подобно - с един лев не са им увеличени заплатите", каза Нинова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Политиците мразят да ги притесняват с протести!

06.03.2020 19:43:19

Анонимен

Много ясно! Да станат депутатки - те са с хубави заплати!

06.03.2020 17:55:02

Анонимен

Браво, българска майко юнашка!!!!!!!! Къде сте импотентни български мъже? ??? Само си пълните търбусите с бира и спасявате нещастниците от срамния ни футбол.Възхищавам се на жените, дръзнали да защитават своите права, геройзма и стойческото им отстоявяне! Така се прави!!!

06.03.2020 15:58:59

Анонимен

В. Енчев: А Борисов се скри зад перваза на Министерския съвет! . А Борисов се крие зад перваза на Министерския съвет, където преди два месеца измами сестрите, обещавайки им реки от мед и масло... Това е гербаджийско-патриотарска България: За властта - кувейтски стандарт в Правителствена болница! За народа - клинични пътеки и убийствени цени на лекарствата! За медицинските сестри - африкански заплати! КОЛКО ОЩЕ ЩЕ ГИ ТЪРПИМ? Велизар Енчев

06.03.2020 15:54:18

Анонимен

Поетът Н. Милчев: Луда е не медицинската сестра! Луди сме всички ние, които се въртим на пета пред цинизма на властта! . Това, което се случва сега – 6 март 2020 година сутринта, в бившия Партиен дом в София, е отчаяние. Отчаяние, но и огън. Медицинските сестри стоят на прозореца, надвесени над своето безсилие, но и извисени над чиновническото бездушие и безхаберие. Лъжи, лъжи и увъртания – това прави винаги властта. Наивност, наивност и надежда – това им остава на протестиращите. Ето я разликата – онеправданите висят между небето и земята, а властниците лежат върху парите и алчността си. Само напълно увиснала във въздуха държава може да допусне такова нещо с медицинските си сестри. Какво искат медицинските сестри? Искат да могат да живеят и едно яке, с което да се наметнат в студа на прозореца. Какво искат властниците? На прозорците да няма никого и всички да им се махнем от главите. Но аз продължавам да гледам тази медицинска сестра, която трепери на перваза на прозореца, трепери като кокиче, и си мисля за майка ми, която също беше медицинска сестра. И ме полазват тръпки, и ми се плаче, и съм горд. Само така, като се покажем като цветя на прозореца на властта, можем някога да прихванем корени в пръстта на България. Кокичета на прозореца – това са медицинските сестри сега. А Дариткова казала, че сестрата била в "нестабилно психическо състояние". Разбира се, че ще изкарат сестрата луда. Луда е не само сестрата, луди сме всички ние, които се въртим на пета пред цинизма и наглостта на властващите. А Дариткова може единствено да мига и да си сменя тоалетите. И да говори така, че никой да не запомня абсолютно нищо. И да говори така, че нищо да не се чува. И най-важното от всичко за Дариткова е да изглежда "нормално" и "уравновесено" в лудия български пейзаж - тоест, да не изглежда никак. А в най-известния български роман – "Под игото", знаковата реплика е: "Лудите, лудите - те да са живи..." Спомняте ли си това? Николай Милчев

06.03.2020 15:52:01

Анонимен

Нека всички нормални българи да подкрепим справедливите искания на тези жени!

06.03.2020 15:40:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.