• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Георги Йорданов: Трябва да удовлетворим исканията на медицинските сестри

Георги Йорданов: Трябва да удовлетворим исканията на медицинските сестри

Декларация от името на ПГ на „БСП за България"

/КРОСС/ На 12 май се отбелязва Световният ден на медицинските сестри, честван официално от 1974 година по инициативата на Международния съвет на медицинските сестри. Датата е избрана, защото 12 май е рождената дата на една изумителна жена, спасила стотици животи и променила представата за медицинската грижа - Флорънс Найтингейл. Тя е национална героиня на Англия и една от стоте най-влиятелни личности на всички времена. Често е казвала: „Не забравяйте, че сме дошли на този свят да се учим и да бъдем полезни на околните". Тя поставя основите на модерното сестринско дело, организира отряд санитарки и прави истинска революция в обслужването на ранените и болните войници по време на Кримската война. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужването на ранени и болните от холера и дизентерия войници, смъртността в лазаретите спада от 42% на 4%. През 1910 г. Флорънс Найтингейл предлага клетва, давана от сестрите, подобна на Хипократовата от лекарите.
Медицинските сестри са наши неотменими спътници от раждането до последния ни миг. Неслучайно битува максимата, че сестринските грижи са толкова важни за пациента, колкото и лекарските, а в някои случаи и повече. Ние им дължим толкова много. Трябва обаче в същото това време да признаем, че ние сме длъжници за тяхната отдаденост, за неуморния им труд и за грижите, които полагат за нас, за нашите деца и за нашите близки.
Вместо днес 30-хилядната армия на българските медицински сестри да празнуват професионалния си празник, те са принудени да организират акция с внасяне на подписка от 11 806 подписа в подкрепа на исканията им за декларацията от първи март 2019 г., както и за промяна в категорията труд на медицинските специалисти. Уважаеми колеги, ако искаме да сме искрени и отговорни към медицинските сестри и да им покажем нашето уважение, трябва в спешен порядък да удовлетворим техните професионални искания, да им осигурим справедливо заплащане и подобрим условията им на труд. Ние им го дължим! Защото искаме те да останат при нас и да са доволни от професията си, а не да търсят реализация в чужбина.
Още веднъж, наши ангели в бяло, благодарим ви за вашите грижи и всеотдайния ви труд и честит професионален празник!

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.