• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Европа е заплашена да остане без газ в разгара на зимата

Европа е заплашена да остане без газ в разгара на зимата

/КРОСС/ Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, ако доставките на Русия по критичния тръбопровод "Северен поток" спрат напълно, предупреждава изследователската и консултантска компания Wood Mackenzie.

В най-лошия сценарий, при който газопроводът "Северен поток" до Германия бъде напълно затворен, Европа няма да успее да напълни достатъчно газовите хранилища до началото на отоплителния сезон през ноември. И регионът може да изчерпи напълно запасите си до януари, прогнозира Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент за изследвания на газ и втечнен природен газ в WoodMac, пред Bloomberg.
"Дори като се имат предвид мерките за противодействие, може да е неизбежно да се наложи някакво нормиране на търсенето", предупреждава Ди Одоардо.

В ход, който разтърси енергийните пазари и предизвика ново покачване на цените, руският газов гигант "Газпром" намали доставките на клиенти в Италия, Германия, Франция и Австрия през последните 3-4 дни. 

Ако по-ниските руски газови потоци се задържат по-дълго, те могат да провалят лятната кампанията за запълване на газохранилищата, точно когато запасите се възстановяваха, засилвайки оптимизма, че регионът ще достигне целта на ЕС за минимално ниво на запълване от 80% преди 1 ноември.

Пълното спиране на доставките по "Северен поток" ще доведе до нива на съхранение в Европа от едва 59% до 1 ноември, посочва Ди Одоардо.

Ако тръбопроводът продължи да работи само с 40% от капацитета си, тогава нивата на съхранение може да достигнат 67% дотогава, като рискът от изчерпване на запасите ще се измести в края на зимата, казва той.

Руските власти твърдят, че не могат да възстановят силно намалените количества на газ, които текат по газопровода "Северен поток 1", тъй като става въпрос за технически проблем, усложнен от санкциите. Те обаче са готови веднага да пуснат "Северен поток 2", за да възстановят обема на доставките.

Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер, държавната компания с монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, каза, че западните санкции правят невъзможно да се осигури връщането на оборудването за компресорната станция на газопровода "Портовая" край Виборг, което създава проблеми по цялото трасе. Милер подчерта, че газопроводът "Северен поток 2", теоретично е готов за използване "във всеки момент".

"Северен поток 2" има капацитет да изпомпва около 55 млрд. куб. метра газ годишно за ЕС, повече от половината от внесеното в Европа по газопроводи руско гориво миналата година.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Чехословаците навремето постъпиха мъдро та не тръгнаха да се бият срещу руснаците. Всичко си дойде на място с течение на времето. Украинското ръководство се оказа много глупаво. Можеше да преговаря и районите с преобладаващо руско население да останат в рамките на държавата, като им се дадат автономни права. Сега могат да станат републики в състава на Русия, а украинската икономика е разрушена.

19.06.2022 16:40:06

Анонимен

Европа ти си безмилостна в налагането на санкции срещу Русия, а сега търсиш милост от нея. Отменете санкциите и всичко ще си тръгне както преди. Маже и войната в Украйна да секне там, докъдето е стигнала, защото има признаци да напредне в ущърб на Украйна. Не стига ли това, което й причинихте като я окуражавахте да влезе в конфликт с Русия с обещания да я подкрепите. Зеленски сигурно не е бил роден, за да знае как НАТО подкрепи бивша Чехословакия след нахлуването на войските на Варшавския договор, което никой няма да отрече, че бе по заповед на Кремъл.

18.06.2022 15:03:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.