• 17 Яну 2021 |
 •  USD / BGN 1.6133
 •  GBP / BGN 2.1976
 •  CHF / BGN 1.8160
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -4°C

Съперничеството София – Скопие и тревогите на НАТО

Съперничеството София – Скопие и тревогите на НАТО

/КРОСС/ Настойчивостта на България да блокира преговорите за присъединяване към Европейския съюз със Северна Македония рискува да създаде нова пукнатина в югоизточния фланг на НАТО. Две от страните-членки - Гърция и Турция, вече са дълбоко разделени. Изглежда, че сега ще възникнат колизии между още две държави заради двувековен спор на етническа основа, пише в свой анализ за „Катимерини" Ставрос Цимас.

И България, и Северна Македония са ключови регионални членове на Алианса. България заради ролята й на надзорник над Черно море и Южна Русия, а Северна Македония като буфер срещу по-нататъшната руска експанзия в сърцето на Балканите. И двете държави усещат много силно въздействието на американско-руския конфликт за влияние.

НАТО обаче изглежда обезпокоен от съперничеството София-Скопие, смятайки го за европейски въпрос, който трябва да бъде решен от страните-членки на ЕС. Възраженията на България срещу присъединяването на Северна Македония към ЕС не произтичат от критериите за присъединяване, като например необходимостта от укрепване на демокрацията и борба с корупцията. Вместо това те се подхранват от исторически твърдения, които подклаждат национализма и в двете страни и в даден момент скоро ще окажат влияние върху НАТО, освен ако тези различия не бъдат разрешени, смята анализаторът.

Антибългарските настроения в Северна Македония се засилват с благословията на политическото ръководство и медиите и позицията на Скопие към София става все по-агресивна. Показателен е отказът на искането на София за участие в еър полисинг на НАТО в Северна Македония, както и оттеглянето от проекта за българската атомна електроцентрала Белене. Вместо това избра да подкрепи проекта за природен газ в северното пристанище на Гърция Александруполис.

Междувременно България се готви за избори през пролетта, а политическата класа разчита основно на националистическите настроения, опитвайки се да оформи нов балкански дневен ред, вдъхновен от Османската империя и големите стремежи от XIX век, обвинявайки своите балкански братя в отклонение от правилния път, пише още в анализа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Политическият терор в Социалистическа република Македония през периода 1944 – 1991 г. включва репресии срещу изявени българи и дейци на ВМРО, срещу борци за Независима или Обединена Македония, македонски националисти и антикомунисти. По нареждане на югославското ръководство през есента на 1944 и зимата на 1945 година са ликвидирани около 1200 българи, списъците за които са одобрени от Лазар Колишевски. Български източници допускат общо над 23 000 жертви на тоталитарния режим. Хиляди други напускат Югославия вследствие на репресиите. Над 130 000 българи са изселени, изгонени и преследвани, изпращани с концлагерите на Титова Югославия. Из Уикипедия

03.12.2020 23:59:29

Анонимен

Създаването на сегашната Република /Северна/ Македония се извърши през годините след Втората световна война /а и през време на партизанското движение/ изцяло на антибългарска основа. За целта бяха унищожени "от приятелски огън" всички партизани от тази "югославска" Македония, които се обявяваха за присъединяване на партизанското движение там към българското партизанско движение, а не към титовото /М. Шаторов и пр./. През 1944 - 1949 г. се разгърна терор срещу хората, изявяващи българско самосъзнание, като бяха убити няколко десетки хиляди, и репресирани в концлагери и пр. повече от стотина хиляди души. С това минало Република Северна Македония трябва да приключи, да се отрече от него и да признае българските корени на своето славянско население. Само с истината може да се гради съвременна европейска политика и идентичност! Никой в България, дори и най-отявлените "патриоти", няма териториални или етнически претенции към съвременна Република Северна Македония и нейните граждани, но не бива да допускаме да се изопачава и краде нашата история.

03.12.2020 16:45:15

Анонимен

Интересно! Никъде не видяхме, чухме или прочетохме мнението на прочутите „софийски македонци“ Станишев, Пирински, Йончева и другите?! Може би се срамуват или се страхуват да си кажат? А къде са „съвестните и честни журналисти“, които засипваха ген. Мутафчийски с „умни въпроси“ за Ковид-а, да поразпитат председателя на европейските социалисти какво е неговото становище по въпроса?

02.12.2020 17:52:30

Анонимен

Основата,на която ще се стъпи е, държава Македония никога не е имало никъде,тя се създаде с разпадането на бивша Югославия в 90те години на миналия век.Македонска нация няма и днес,защото преобладаващото население в северните общини е албанско.Първото,което ЕС иска от Северна Македония е втори официален език албански.Така че за какъв македонски език става дума тука.Това са трите спорни пункта.История македонска няма преди 1992г.

02.12.2020 07:52:14

Анонимен

Няколко стотин хиляди!!!

01.12.2020 18:39:30

Анонимен

Чуждите интереси изобщо не се съобразяват със сложната и кървава история на Балканите. Няколко стотин българи в Македония репресирани и избити от сърбоманите на Тито- Ранкович и техните помагачи - македонисти, повече от 75 години терор в Македония, да не говорим за жертвите на българската армия в три войни!

01.12.2020 18:38:54

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.