• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Крайно време е да си отстояваме докрай интересите в Северна Македония

Крайно време е да си отстояваме докрай интересите в Северна Македония

/КРОСС/  Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски отказа на българския служебен вицепремиер и началник на МВР Иван Демерджиев да поднесат заедно цветя пред гроба на един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети Гоце Делчев. Първоначално българският служебен вицепремиер Иван Демерджиев остана в двора на църквата Свети Спас на 4 февруари. Впоследствие Демерджиев, здравният министър Асен Меджидиев и посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов поднесоха венци и цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие по повод 151-ата годишнина от рождението на революционера.

"Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя заедно, като мисля, че това е правилният път и паметта на апостол като Гоце Делчев го заслужава. Беше ми отказано, но се надявам на следващото честване това да се случи", каза Демерджиев пред медиите тогава.

Мразят ли българите толкова много в Северна Македония?

Според мен повечето от хората в Северна Македония все още са добре настроени към българите, но проблемите идват от върхушката - политици, псевдоисторици. Бил съм много пъти в Скопие, Битоля, Куманово и Прилеп. Северномакедонската столица съм я посещавал повече около 10 пъти. Никога не съм имал проблеми при посещението на тези места. Винаги съм говорил на български и никой не ме поглеждал дори накриво. Не така стои ситуацията, когато съм общувал с местните политици. Именно те се опитват, донякъде и успяват, да насадят тези антибългарски настроения в Северна Македония.

Считам, че ако не се променят кардинално отношенията ни, скоро може и най-обикновено посещение в РСМ да се окаже проблематично за българите. Побоят над Християн Пендиков е „червената лампичка", която трябва да е „светнала" в съзнанието на политиците ни какво може да стане, ако не се предприемат навременни и крути мерки. Няма нужда да се навлиза историята, за да търсим причините за тази омраза.

„Отношенията между нашите два народа не предполагат подобни драконовски мерки, на каквито сме свидетели. Всъщност сигурността трябва да се ограничава от нещо важно и то е всички, които искат да дойдат, да могат да почетат Гоце Делчев", заяви вътрешният министър след поклонението, по повод на жестоките мерки за сигурност и ограниченията, които затрудниха българите, желаещи да посетят паметта на Гоце, да го сторят. Демерджиев изрази съжаление, че редица български граждани са били възпрепятствани.

"Провокации са опитите да ни разделят, ние сме съседи и народите ни традиционно се уважават. България е държава, която стриктно спазва правовия ред", категоричен бе вътрешният министър Демерджиев.

Всичко това обаче са констатации. Какво обаче може да се направи, за да се спре с всичката тази омраза към българите в Северна Македония?

Последните отстъпки, които направихме за вдигане на ветото за началото на преговорите с Европейския съюз (ЕС), се оказва, че не трябваше да ги правим. Вместо да получим поне едно добро отношение, нещата се дори влошиха. Вече дори в РСМ казват, че нямало да променят конституцията си, за да впишат българите като държавотворен народ. Появиха се претенции да признаем, че в България има македонци, и да ги впишем в нашата Конституция. Сега поне най-малкото не трябва да допускаме „да ни извиват ръцете" с техните искания. С начина, по който се случиха честванията по повод 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, Северна Македония категорично не спази Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г.

А договорите са за това, за да се спазват. Освен това исканията им за промяна и в нашата конституция не фигурират в т.нар. „френско предложение", с което България „вдигна" ветото си за началото на преговорите на РСМ с ЕС.

Причините за недопусканите на българските граждани в Северна Македония за чествания на годишнина от Гоце Делчев са крайни неубедителни. Отношението е унизително спрямо България и българския народ. Това заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на външното ведомство Костадин Коджабашев пред bTV за проблемите с честванията на годишнината на Гоце Делчев и арестите в Северна Македония. Северна Македония не е започнала преговорния процес за влизане в Европейския съюз, а за да започнат такива преговори трябва да впишат македонските българи в конституцията си, подчерта Коджабашев. По думите му подобни действия са неизпълнение на предварително поетия ангажимент от страна на РСМ. Действията на македонските властите нанесли сериозни вреди на процеса за възстановяване на доверието между България и Република Северна Македония.

Сега „топката е в нашето поле" и от България зависи дали ще позволим властите в РСМ да се гаврят с нас или ще сложим точка на всичко това. Ако се наложи, може да се вземат и по-крайни мерки, като например да отзовем посланика си оттам, въпреки че считам, че това наистина е прекалена мярка. Но подобни прояви, както тези на 4 февруари, не бива да се допускат, защото пак ще повторя, че проблемите по-скоро не са в самото общество в РСМ, а във властта в Скопие.

А дали тази власт ще продължава „да си разиграва коня" зависи от отговора на България. Но само с декларации и говорене няма да се стане. Сами сме си виновни, че не си отстояваме интересите. Затова, докато не е станало наистина късно, крайно време е да го направим! Но да ги отстояваме докрай - докато наистина има трайно подобрение на отношенията между България и РСМ. Ако сега не предприемем мерки, утре и целият народ в РСМ може наистина да ни намрази. Тогава вече ще е прекалено късно за каквито и да било действия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Как на нито един политик не му хрумна да изиска от македонците, сърбите, хърватите, словенците и останалите „югославяни“ да променят правописа на името на страната ни България по европейски както е на френски, немски, английски и харвардски. Лесно и просто, трябва да се добави буквата „Л“ и става Булгария, Bulgarie, Bulgarien, Bulgaria. Дори на „американски“ се произнася Бългериа. Горките те си нямат буквата „Ъ“, но я произнасят повече и от нас. Малка корекция, но голяма стъпка напред в историята на Балканите !

07.02.2023 21:21:45

Анонимен

Биячите на българи в т.н. РСМ няма повече да им посягат, защото така ще съдействат за моменталното им предоставяне на българско гражданство и така те да пътуват свободно по Европа, а бабаитите могат да се сдобият и със забрана.

07.02.2023 20:51:48

Анонимен

В Македония има много силно външно и вътрешно влияние и присъствие от другонационално естество, но македонските политици не смея и не им изнася да им се противопоставят и затова България е един удобен обект, пък и за удовлетворяване на тези други фактори. Не българските комунисти, а Комунистическият интернационал ни натресе изкуствено македонският въпрос. Царска България като съюзник на Германия окупира Македония, та и сега си имаме проблеми в тази връзка. Що се отнася до гостоприемството на обикновените македонци и доброто им отношение към българите съм напълно съгласен. Няма град и район в Македония, който да не съм посетил.

07.02.2023 19:56:11

Анонимен

През последните 50 години съм ходил 4 - 5 пъти в РСМ. Не съм срещал лошо отношение - даже са били винаги много гостоприемни. Явно има политици, които нагнетяват напрежение от користни цели или прокарват чужди интереси. Нашата политика е сдържана и добра, но в някои случаи трябва да бъде по-категорична. Освен това трябва да се отделят средства и знаещи хора/учени, които да представят на света истината такава, каквато е, без националистически изцепки.

07.02.2023 17:57:59

Анонимен

Дупедавци са българските комунисти, та нали те под диктовката на Сталин изровиха костите на Гоце Делчев и ги предадоха на Югославия. Вековна руска политика на Балканите е внася неприязън и разкол между народите на полуострова. Кой ако не Русия насъска Сърбия да нападне България след съединението. Русия винаги е подкрепяла Сърбия за сметка на нас Българите, и днес всичко се организира от Кремъл, двете сродни партии МВРО са на къса каишка на Москва от момента на тяхното създаване в двете страни. Едната повдига топката, а другата забива и ето играта е готова, прислужливите медии раздухват нещата и конфликта разцъвтява. Защо миналата година за юбилея на Гоце не се случи нищо, защото Кремъл бе зает с подготовката за войната, затова ....

07.02.2023 13:44:34

Анонимен

Ние сме дупедавци

06.02.2023 13:41:09

Анонимен

Депутатите ни обаче са идиоти.

06.02.2023 13:38:48

Анонимен

Не думайте за интереси на България. В досегашния парламент обявиха придържане към евроатлантизма и вземане на решения в тази насока.

06.02.2023 13:00:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.