• 06 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7990
  •  GBP / BGN 2.2997
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

/КРОСС/ Северна Македония тръгва към югославското си минало. Това заяви пред БНР председателят на Съвместната комисия по историческите въпроси проф. Ангел Димитров в коментар на проведените избори, след които ВМРО-ДПМНЕ се завръща триумфално във властта в Северна Македония. 

"Най-баналната метафора е, че е на кръстопът - политически. Кръстопът не е толкова страшно нещо, защото оттам се вижда добре в различни посоки. Но когато си обърнат към погрешната посока и не само си обърнат натам, а въпреки това, че ти дават достатъчно сигнали добронамерени хора - не само България, но и сигналите, които идват от ЕС, че не това е посоката - значи има нещо, което създава доста сериозно безпокойство и то не само заради двустранните ни отношения. Създава безпокойство, че днешната Република Северна Македония като че ли се стреми да се закачи към оста Белград - оттам един път към Москва, един път когато става въпрос само за Европа - към Унгария и Орбан.

Не трябва да забравяме, че освен голямото сръбско влияние, което вече десетилетия не изчезва, че Унгария има силни икономически връзки и присъствие в Северна Македония и дори притежава телевизията на управляващата сега партия ВМРО-ДПМНЕ. Там има интересна връзка, която вече създава по-сериозна причина за безпокойство за регионалната сигурност", обясни той в интервю за предаването "Събота 150".

По думите му загубата на Социалдемократическия съюз е катастрофална. Донякъде той отдава това на неубедителното присъствие след смяната на Заев на Ковачевски като лидер на партията, както и на недоволството на хората:

"Сред хората има много различни нагласи, но основната е незавидната политическа култура. Високите резултати не са винаги израз непременно на разбиране на идеите, които лансира партията-победител, а са по скоро наказателни спрямо другата партия или просто едно поддаване на емоционалната вълна, която създават в предизборната обстановка. А Република Северна Македония живееше в предизборна борба през последните 2 години".

По думите му в Северна Македония всичко някак е като че ли с "двойно дъно". "У нас още в самото начало, а и преди 1990-а година, историците започнаха да разчупват темите табу, докато там е трудно да се видят такива процеси", коментира проф. Димитров. Той подчерта, че Съвместната комисия по историческите въпроси е единственият функциониращ орган, създаден по Договора за приятелство и добросъседство. Комисията работи вече близо 6 години, но напредък няма. Според него македонските му колеги са поставени в много неприятна ситуация:

"Да съчетаеш вяра с безпомощност - никога не води до добри резултати. Те са поставени в такава ситуация".
По думите му няма нито един документ, който да подкрепя македонската позиция. 
Според него обаче наша политика не е достатъчно последователна, ефективна и представителна. През последните 4-5 години България изгуби дори това, което беше постигнала като позиция в ЕС и особено в региона, смята проф. Димитров. По думите му ние трябва да бъдем критични към всичко и най-вече към себе си, ако искаме да постигаме резултати.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Че Югославия си беше прекрасна държава!

11.05.2024 16:00:34

Анонимен

Тоя пък. Я кажи нещо за политическата култура на българите. Ние като сме вързани за уж правилната страна на ЕС, дето прави свирки на щатите, какво? Да не сме цъфнали, та вързали. Именно понеже не си знаем интереса сме на тоя хал: най-бедни и най-болни, скапана икономика и ограмна корупция, крадливи и алчни политици. Заеби ги макетата, те все няка ще се оправят. Оня ден и Прасчо нещо квичеше, че макетата давали нишан, че ще се отклонят от евроатлантизма и ги заклеймяваше. Не ви пука каква ще е политиката на РСМ, плащат ви да ги вкарате в ЕС и НАТО. Ако ние сме им пример за европейски просперитет, няма да е изненада, ако още утре подпишат договори с Китай и Русия.

11.05.2024 14:04:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.