• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Христо Проданов: Убеден съм , че на Българското Черноморие няма да срещнем мина

Христо Проданов: Убеден съм , че на Българското Черноморие няма да срещнем мина

/КРОСС/ - Съсипаха ли пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна туризма ни? Какви са очакванията към летния сезон? Мой гост сега е министърът на туризма Христо Проданов. Здравейте.
- Здравейте.

- Имате ли еднозначен отговор - съсипаха ли туризма тези две събития?
- Оказаха негативен ефект. А иначе аз съм умерен оптимист, че летният сезон също ще бъде добър, такъв, какъвто беше и зимният сезон. Защото зимният сезон беше под знака на КОВИД отново, но въпреки това бяха взети необходимите мерки, така че зимният сезон наистина е добър, както предвиждахме. Така че се надяваме летният да бъде добър.

- Добре. Дайте първо за бежанците само да поговорим. В интервю за „Тази събота" Калина Константинова каза, че 54 000 са бежанците, които в момента са на територията на България и са останали. Колко от тях обаче са по хотелите?
- С данни от 25 март, т.е. от вчера, 14 900 и няколко са бежанците, които са настанени в местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър и върху които ние имаме ангажимент за въпросните 40 лева за подпомагане за храна и за нощувка.

- Толкова ли е сумата, която каза и вицепремиерът - 6, 7 милиона...
- Малко повече.

- Малко повече, към 7 милиона ли ще дойде плащането?
- Да, малко над 7 милиона е до този етап това, което сме направили по нашите изчисления, защото знаете, че нашият ангажимент е да проследяваме това и да контролираме стриктно първо - как се посрещат тези хора, второ - дали те са налични, и трето - как се обгрижват, за да може съответно после ние коректно да изпълним нашите ангажименти във връзка с плащането. Като държа да подчертая тук отново, защото много се спекулира с тази тема - правим всичко възможно, така че тези средства да са за сметка на европейската солидарност, т.е. тези средства да не са от националния бюджет.

- По някакъв друг начин, освен тези прословути 40 лева на ден за човек, който бяга от Украйна, по някакъв друг начин ще подпомогнете ли хотелите и хотелиерския бизнес, мислите ли за такива опции?
- В началото на нашия разговор констатирахме - и това е самата истина, че наистина туристическият бранш беше най-засегнат, най-строго засегнат от коронакризата. Няколко пъти бяха изцяло затваряни, така че е нормално тези хора да получат и доста по-високи помощи. В тази връзка вчера беше изплатена и втората програма от 30 милиона. Всичките кандидати, които бяха одобрени за такава помощ, получиха своите средства. В рамките на следващата седмица имаме програма за туроператорите, която е на стойност 6 милиона. Те също ще бъдат оценени и в началото на април също ще получат своите средства. Европейската комисия нотифицира нашето искане във връзка с помощта от 35 евро за т.нар. „седалки за докаран турист" откъм туроператорите. Тази помощ също започваме да администрираме и да изплащаме, така че наистина това, което можем да направим, за да помогнем за държава, ние го правим. Правим го по най-бързия начин и по най-справедливия според мен начин.

- Последен въпрос по тази тема, но той е може би най-важният. Свършват тези три месеца и хората, които са настанени в момента по хотелите, отиват къде? Вицепремиерът Константинова малко енигматично говори за това, че оглеждат локации веднъж, оглеждат локация, където да бъдат преместени тези хора, ако военните действия продължат. Как я виждате вие тази локация, къде?
- Първо, надявам се след тези три месеца войната наистина да е свършила, тези хора, които искат да останат в България, да си намерят работа и да започнат да работят и съответно да се издържат; тези, които решат, че трябва да отидат някъде другаде или да се върнат в родината си, да го направят. Ако все пак обаче влезем в този сценарий, че имаме такава продължителност, ще разговаряме с хотелиерите, особено по Черноморието, които в момента са подсигурили убежища на тези хора - ако те имат резервации, записвания, т.е. базата им е необходима за летния сезон, ще търсим други локации във вътрешността на страната, така че наистина тези хора да не останат на улицата. Естествено, само тези, които имат нужда, защото ситуацията е различна и случаите са различни.

- Разсъждавам на глас - тези локации във вътрешността на страната може ли да са зимните ни курорти?
- Възможно е. Ще се проведе разговор с тях и тези, които имат желание да предоставят своите бази за такава нужда, естествено ние ще бъдем благодарни и ще се възползваме от това. Но както казвам и повтарям още веднъж, надявам се наистина да няма нужда от такава помощ и от такава подкрепа и всичко да се подреди.

- Добре, да видим сега какво ще се случи с летния сезон, към който вие казахте, че сте умерен оптимист. Хотелиери и туроператори са притеснени за предстоящия летен сезон. Отменени резервации, анулирани полети. В част от хотелите по морето има, разбира се, бежанци. Сега отиваме на Южното Черноморие, за да разберем повече за проблемите на място. Десислава Генева ще ни разкаже какви са те.

Репортер: Намирам се в хотел в Несебър. Хотелът разполага със 180 стаи. Това е хотел, който работи само през летния сезон. Сега обаче хотелиерът е отворил вратите си, за да приеме бежанци. Въпреки хуманитарната помощ, която им оказва, той се надява да работи нормално през летния сезон. Г-н Радостин Дачев, имате ли резервации за летни сезон и какво се случва с отмяна предстояща резервация и въобще ситуацията тук?

Радостин Дачев, хотелиер: Въпросите са повече от един. На първо място са хората, които сме настанили, защото ние трябва първо да се справим с тях, и чак след 31 май да почнем да мислим и за активния туристически сезон. По отношение на активния туристически сезон ние сме наясно, че за тази година, 2022 г. вървяха резервациите добре до 24 февруари. След като започна войната на 24 февруари, рязко резервациите спаднаха. Има три показателя, които ние наблюдаваме. Единият показател, това е каква е летателната програма за „Сезон 2022". В този аспект знаем, че има отменени полети за...

Репортер: При вас има ли отменени резервации?

Радостин Дачев: Разбира се, че имаме. Първо, че имаме отменени резервации за май месец. Второ, този период след 24 май резервациите тотално спряха. И трето, авансите, които трябва и по принцип изплащат туроператорите, се отложиха за неопределено време. Това е по отношение на самите тях.

Репортер: Нека да чуем и туроператора - Иван Кирязов е тук. Има ли отменени полети, има ли отменени туристически програми и от кои дестинации са те?

Иван Кирязов, туроператор: Благодаря за възможността. Напълно потвърждавам думите на колегата Дачев. Аз съм туроператор на пазари „Източна Европа" и аз точно мога да заявя, че пазари „Русия, Украйна, Беларус" за този сезон са загубени. Беларус и Русия - поради наложени санкции на авиосъобщения и отсъствие на чартърни програми, Украйна - поради военни действия. Бях на борси в Полша и в Унгария и бих каза, че пазари „Полша, Унгария, Чехия и Словакия" ситуацията е същата - стопираха резервациите, интересът липсва, отсъства и наистина говорим за един много сериозен, тежък сезон, ако може да кажем въобще за предстоящ сезон. Наистина резервациите спряха.

Репортер: Ще убие ли войната туризма в България?

Радостин Дачев: Войната винаги е война, тя винаги е един форсмажор, с който всеки турист се съобразява. Както беше и с КОВИД ситуацията. Знаете, първата година всичко това се отложи за неопределено време. Така че...

Репортер: Така е. Жени, както виждаш, хората от туристическия бранш имат и въпроси към министъра. Нека да чуем един от въпросите.

Радостин Дачев: Да. На първо място, по отношение на бежанците - с тези регистрации по временна закрила. Каква е позицията на Министерство на туризма да отпадне регистрацията „Временна закрила" по отношение на тази програма? Другият кратък въпрос е: тази програма приключва на 31 май, какво се случва и каква е политиката?

Иван Кирязов: Нашият въпрос е следният: предвид цялата ситуация с българския туризъм, която се случва, правителството и компетентни ресорни министерства готови ли са, започнаха ли да мислят за подкрепа на туристическия бранш? Имам предвид по мерките, които са до момента, които са до 1 юни, те да продължат до края на годината. Ние ще изготвим ясно и точно писмо с нашите предложения и искания. Това трябва да бъде поставено като тема вече.

Репортер: Така. Жени, притесненията са много сериозни по морето сред целия туристически бранш.

- Разбрах въпросите, Деси. Много ти благодаря. Министърът на туризма веднага отговаря. Те са два, защото на третия отговорихте - какво се случва след 31 май.
- Точно така, след 31 май.

- Да отпадне регистрацията на хората, които бягат от Украйна, в България.
- Регистрацията няма как да отпадне, защото първо чрез регистрацията ние проследяваме под някаква форма хората, които са на територията на България и търсят убежище, защото освен закрила, те имат нужда, най-вероятно ще имат нужда и от някакво лечение децата, защото предимно има много малки деца. Те ще имат нужда от някаква образователна грижа и т.н. Така че няма как това да бъде отменено. То просто продължава. В интервюто г-жа Константинова каза, че все повече и повече набира скорост регистрацията, така че мисля, че ще се справим.

- Вторият въпрос - мерки в подкрепа на бранша и на туристическия бизнес, и то до края на годината. Сега една скоба отварям. Чух вицепремиера Асен Василев да казва, че през юни спира тази мярка 60:40, защото пандемията е затихнала. Обаче това не е ОК за туризма ни.
- Ситуацията е следната, обяснявал съм много пъти и на бранша и ние ще направим, което е в нашите възможности, така че да дадем предложение към Европейската комисия тези програми за подкрепа и помощ да продължат, защото освен коронакризата, и войната в Украйна...

- Да продължат докога - до края на годината?
- До края на годината. Ситуацията е следната обаче: това е вид държавна помощ, която за да може държава член на Европейския съюз да предоставя такава помощ, ние трябва да имаме съответното разрешение, съответната нотификация от Европейската комисия. Засега разрешението за държавна помощ на територията на целия Европейския съюз е до средата на тази година. В момента върви проучване, сондажи на ниво Европейска комисия и на ниво европейски държави за това каква е позицията на отделните държави, дали тази помощ трябва да продължи. Ние сме изпратили официално писмо от Министерството на туризма с това, което казваме като наше мнение, а то е, че наистина трябва да продължи до края на годината мерките, които подпомагат засегнатите сектори.

- Така, добре.
- Но това, както казвам, е решение на Европейската комисия, а не национално решение.

- Добре. Сега, г-н министър, опишете ми „Лято 2022". Войната избухна на 24 февруари, руснаци няма да дойдат, украинци - категорично няма да дойдат. Тук преди малко чухме - чехите и поляците едва ли. Вървят слухове за това, че мини...
- Не съм съгласен за чехите и за поляците.

- ... пътуват към нашите брегове. Кои са туристите, които ще дойдат това лято на Българското Черноморие?
- Първо за имиджа на България не ни помагат телевизиите, като в централните новини излъчват мини, бомби и бомбоубежища. Аз не съм сапьор...

- Руската пропаганда не ви помага, нека така да ви кажа.
- Аз не съм сапьор, не съм специалист, но съм убеден, че на Българското Черноморие няма да срещнем мина. Защото все пак ние полагаме усилия да правим реклама, да кажем това, което е истината - всъщност, че България е сигурна дестинация и че в България е хубаво хората да идват и да почиват. И това, което се прави като репортажи, не зависи чия пропаганда е. Не ни помага...

- Добре, ще дойдат ли британците, германците, от скандинавските държави туристите - това, което за нас е важно?
- Според мен англичаните и германците ще дойдат долу-горе в същите рамки, в каквато и миналата година. Но това, което казаха в репортажа за Полша и за Чехия, не съм съгласен. Напротив, от Полша най-вероятно ще имаме ръст, от Чехия също най-вероятно ще имаме ръст, от Румъния, от Сърбия и от Северна Македония, което до голяма степен се надявам, че ще замести липсата на украинските и руските туристи. Между другото, в началото на другия месец се открива и директна линия между Краков и Варна, което показва и самия интерес от страна на полските туристи към България.

- Българите ще изберат ли българското? Мерките срещу КОВИД падат в България, но падат и в целия свят. Къде е гаранцията, че ние българите няма да хукнем към гръцките морета?
- Надявам се, че миналата година нашите хотелиери са доказали, че могат да предоставят наистина конкурентна услуга за почивка на нашите съграждани, защото те наистина са цел №1 на туристическия бранш, така че те отново да посетят България. Истината е, че навсякъде другаде е доста по-скъпо, отколкото на нашето Черноморие.

- На финала на разговора ни един важен детайл. Разбирам, че хотелиери от Южното ни Черноморие, откъдето се включи Деси Генева преди малко, са притеснени, тъй като близо 90% от техните резервации идват от немския туристически концерн ТУИ. Сега драмата там е политическа - 1/3 от концерна се държи от един руски олигарх, Мордашов, който вече е в списъка на Европейския съюз за санкционирани. Разбирам, че той е напуснал Надзорния съвет, но въпреки това възможно ли е така, както педи години „Томас Кук" - британският туроператор, фалира, сега и ТУИ да фалира?
- Не бива да има паника. Истината е следната: този човек, Мордашов, притежава 34% от акциите на ТУИ. Останалите акции се притежават от редица други акционери, така че чисто математически, дори той да не може да оперира с тези средства, не би трябвало да има проблеми с ТУИ. Така че това е самата истина и всеки може да си направи изводите от тези наши хотелиери, които работят с този туроператори. Не бива да се спекулира, не бива да се насажда някаква паника, трябва да се казва истината. Истината е тази: той притежава 34% от акциите на ТУИ.

- Добре. Аз ви благодаря.
- Не, аз ви благодаря.

- Това беше министърът на туризма Христо Проданов, в интервю за „Тази събота".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какво означава това, че сме в списъка на неприятелските страни на Русия. Означава, че тя ще взема мерки да се отбранява, така, че мини в Черно море не са изключени.

26.03.2022 14:53:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.