• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

/КРОСС/ Туроператорите очакват труден и изпълнен с предизвикателства зимен сезон. Има риск традиционните за зимата туристи от Великобритания, скандинавските и съседните на България страни да се откажат от намеренията си да дойдат у нас. Епидемичната обстановка може да повлияе негативно върху решението на чуждестранните туристи да почиват у нас през зимата, посочва Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, цитирана от БНР. Повишаващите се цени на електрическата енергия ще има негативен ефект и върху българските туристи, на които сектора разчита изключително много. "Защото токът вече рефлектира както върху цените на услугата, така и върху покупателната способност на потребителите". Някои хотели може да не отворят тази зима заради недостига на квалифицирани кадри, посочи Горанова.

На съвсем друго мнение е директора на Института за оценки и анализи в туризма доц. Румен Драганов. Той очаква двойно по-силен зимен сезон. Според Драганов решението на здравния министър и на правителството за въвеждането на зеления сертификат и мерките са изключително добри.

Междувременно стана ясно, че над една трета от ресторантьорите предпочитат държавата да ги затвори, вместо да работят със зелени сертификати. Това показват данни от анкета, организирана сред служителите в заведенията из цялата страната, съобщи бТВ. 30,5% от анкетираните смятат, че е по-добре държавата да ги затвори. 60 на сто обаче искат да работят със зелени сертификати. Някои от заведенията у нас вече разполагат със стикери, на които се посочва, че има 100% ваксиниран персонал.

22% от хората, които работят без трудов договор, са наети в хотелиерството и ресторантьорството, показват проверките на Главната инспекция по труда от началото на годината до края на септември. В такива обекти са полагали недеклариран труд 487 лица при 2223 установени случаи общо. Секторът продължава да наема хора без договори, въпреки че е във фокуса на вниманието на всички заради претенциите за антикризисна подкрепа. Миналия юли ресторантьорите получиха голям реверанс с 9% ДДС. За да не изглежда, че намаляваме данъците само за алкохол и кръчми, правителството от кумова срама свали данъка и за книгите и бебешките храни и хигиенни материали. От това за гражданите не последва никаква полза - цените в ресторантите не само не бяха намалени, но дори се повишиха този летен сезон.

 

Източник: вестник "Дума"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.