• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Министерството на туризма няма план за летния сезон, от бранша настояват за стратегия

Министерството на туризма няма план за летния сезон, от бранша настояват за стратегия

/КРОСС/ Министерството на туризма да разработи нова търговска и рекламна политика във връзка с продължаващата пандемия. За това настояват от туристическия бранш в Бургас. За първи път те се готвят да издигнат независим кандидат за депутат, който да защитава интересите им.

Как ще протече летният сезон отново е загадка, а експертните прогнози не са оптимистични.

Докато министърът на туризма Марияна Николова открива блестящите перспективи за развитие на концертния и на голф туризма в България, туристическият бранш по Южното Черноморие се пита ще има ли летен сезон и как ще протече той. До момента министерството не е подготвило нито стратегия, нито концепция, няма и разработени варианти при какви условия ще бъдат посрещнатите туристите в морските ни курорти.

Нашите конкуренти от съседните държави имат готовност от април да открият туристическия сезон, каза председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас и един от най-добрите експерти в туризма Иван Иванов:

„Турското правителство има конкретна програма за сезон 2021. Всеки хотел получава конкретен сертификат как ще посреща, настанява, обслужва и изпраща туристите. Посланиците на министерствата на Гърция, Турция, Хърватия, Кипър провеждат онлайн разговори с туроператори на трети страни. Били са в Молдова, Украйна, Беларус, Руската федерация. Ще обходят сега в Чехия, Словакия, Полша. Туроператори ми звънят и ме питат дали ще имаме сезон 2021 и защо посолствата ни нямат указания за провеждането на конкретни срещи".

Иванов цитира разработени сценарии, които показват, че обстановката ще се нормализира към нивата от 2019 година през 2024-2025 година.

И това лято чуждестранните туристи ще пристигат по Южното Черноморие най-вече с автобуси и с коли, прогнозира председателят на Бургаската регионална туристическа асоциация Соня Енилова. И тя е на мнение, че страната ни се забавя с подготовката си за летния туристически сезон:

„Очакваната нова вълна на вируса ще затрудни допълнително подготовката на летния сезон. Ако се запазят настоящите условия - изискване за тест, ще ограничи броя на туристите, които искат да посетят България. Така ще можем да разчитаме само на български туристи, но те няма да запълнят капацитета... Трябва да се търси нов подход, да се търсят нови продукти, които да отговарят на настоящата обстановка".

Ранни записвания има, но те не са сигурни, каза хотелиерът Венелин Ташев. Този сезон, за разлика от миналата година, всички хотели в Слънчев бряг ще отворят, защото собствениците им не могат да издържат още един сезон да не работят.

„Украйна, Полша, Чехия - от там са повечето ранни резервации".

Защо е важно туристическият бранш да има свой представител в парламента, обяснява Енилова:

„Би могло да се подобри средата, политиките и да се работи по-лесно. Не е необходимо да се правят тромави закони, които никой не може да разбере и да изпълнява".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.