• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Д-р Гергана Шаламанова: Ако имате кръвен роднина с малигнен меланом, то родствениците трябва да се прегледат

Д-р Гергана Шаламанова: Ако имате кръвен роднина с малигнен меланом, то родствениците трябва да се прегледат

/КРОСС/ Водещи специалисти участваха на семинар, провел се пред медиите, като коментираха диагностиката и лечението при меланома.

На семинара участие взе и д-р Гергана Шаламанова, началник на Отделение по медицинска онкология и дерматология към Комплексен онкологичен център - Пловдив.

Тя обясни, че това е рядък по честота, но тежко протичащ тип кожен тумор, поради способността си да се разпространява.

"Рисковите фактори за развитието на заболяването са излагане на слънце, използване на солариум, наличие на бенки, светъл фенотип (бледа кожа, руса или червена коса, сини очи и лунички) и фамилна обремененост. Ако човек има близък роднина - родител, брат, сестра - с меланом, неговият индивидуален риск за развитие на заболяването е 2 до 3 пъти над средния", обясни д-р Шаламанова.

По думите ѝ най-опасни са слънчевите изгаряния в детството. За избягване на риска от развитие на кожния рак се препоръчва фотопротекция чрез подходящо облекло, шапка, очила, избягване на слънцето в обедните часове и защитни кремове с над 30 SPF. Освен това е необходимо повишаването на здравната култура в обществото с обучение от ранна детска възраст и в училищата, както и въвеждане на профилактични скрининг програми.

Д-р Шаламанова призова всеки сам да следи бенките по тялото си (размер, форма, цвят, появата на сърбеж, секреция, кървене, залющване, възпаление) и при промяна в тях да се консултира с онкодерматолог.

Тя препоръча също така периодично фотографиране на отделни бенки или на цялото тяло при по-голям брой, за да може да се проследяват и сравняват за настъпила промяна. Друг начин за самоизследване е да се използват специални приложения за смартфон, с които може да се оцени вида на бенката.

„Препоръчително е всеки възрастен, подрастващ или дете с бенки или образувания по кожата, да бъде прегледан профилактично от специалист. Ако в семейството Ви има кръвен роднина с диагноза малигнен меланом, всички кръвни родственици трябва да се прегледат", каза още д-р Шаламанова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.