• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Шалапатова: Основна грижа на социалното министерство е работната сила да бъде компетентна

Шалапатова: Основна грижа на социалното министерство е работната сила да бъде компетентна

/КРОСС/ Основна грижа на социалното министерство е работната сила да бъде компетентна и да има висока производ

Няма да има великденски добавки. Нашата политика е за трайно повишаване доходите на пенсионерите и от средата на годината техните пенсии отново ще бъдат вдигнати с 11%. Това каза социалният министър в оставка Иванка Шалапатова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Основна грижа на социалното министерство е работната сила да бъде компетентна и да има висока производителност. „Тогава може да очаква и по-добри възнаграждения. Второ, беше увеличена и минималната работна заплата с рекордните 20%. Започнахме активиране на неактивните икономически лица - 45 000 лица бяха активирани на пазара на труда само за миналата година. Текат проекти по активиране и на хората с увреждания. Ако това не е грижа за хората - не знам кое е", каза министърът.

Няма министър, който може да изгради компетенциите в работната сила само за 9 месеца, допълни той.

„В нашето министерство въобще не работеше отделът, който е свързан с политиката за трудова миграция. Това беше възстановено от мен и моя екип. Вече сме начертали редица мерки за подобряване на системата за издаване на синя карта. Политиката на това правителство е да се внася работна сила, която е висококвалифицирана, т.е. ние да имаме висока добавена стойност, а не дестинация на евтина работна ръка. Другото, което постигнахме като ангажимент, е бързото обработване на заявленията на чужди лица до нашия пазар. За миналата година 25 000 са издадените разрешения от различни държави. Динамиката на работата на Агенцията по заетостта и по тази политика е висока", отчете министър Шалапатова.

Относно случаят с изчезналата 17-годишна Ивана Шалапатова заяви, че към момента се въздържа от оценка.

„Но отново трябва да отбележа факта, че в училище децата не се чувстват защитени. Това е проблем, който министър Цоков и неговият екип в МОН осъзнават. Той има решителността да се увеличи броят на психолозите в училище и в детските градини и ясли да се интегрират специалисти, които наистина могат да помогнат за толерантността и за хармоничните отношения между децата така, че да няма вербална агресия между съученици. Това е една политика, която ние водим, и тя ще даде резултат след време", заяви министър Шалапатова.

Децата на убития Пейо Пеев са с мярка за закрила, обясни тя. „Те не са при чужди хора. Нека да не забравяме, че когато при биологичните родители има рискова ситуация, винаги се търсят близки. Роднините не са чужди хора. Майката е имала среща с едното дете", допълни министърът в оставка.

В момента текат правни процеси по установяване на бащинството на по-малкото дете, за да може той да поеме грижите за него, допълни Шалапатова. „Просто трябва да се изчака технологичното време. Аз много бих се радвала, ако процедурите в правосъдната система са бързи, защото тук говорим за отношения между баща и дете", коментира тя.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Основната грижа трябва да е бедността, партийна подлога.

09.03.2024 21:49:44

Анонимен

Шат на патката главата.

09.03.2024 11:58:33

Анонимен

Много проста жена. Вербалната агресия я притеснява. Какви думи знае, а? Вербална агресия в детската градина, а?

09.03.2024 11:21:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.