• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

СЗО ще преименува маймунската шарка заради расизъм и дискриминация

СЗО ще преименува маймунската шарка заради расизъм и дискриминация

/КРОСС/ Световната здравна организация (СЗО) обяви, че официално ще преименува вируса на маймунската едра шарка, който се разпространява по целия свят, поради опасения, че предизвиква расизъм и дискриминация. Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи в изявление, че СЗО работи с партньори и експерти от цял свят за преименуване на вируса на маймунската едра шарка и най-скоро ще оповести новото име на вируса.

Миналата седмица повече от 30 международни учени заявиха, че името "маймунска едра шарка" е "дискриминационно и заклеймяващо" и че спешно трябва да се промени. Говорител на учените заяви, че при наименованията на болестите трябва да се избягват географски региони и имена на животни, като добави: "Постоянното споменаване и назоваване на този вирус като африкански е не само погрешно, но и дискриминационно и заклеймяващо".

По последни данни на СЗО в света са открити около 1300 случая на маймунска едра шарка, предимно в страни от Западна Европа, където болестта не е ендемична. . По данни на ЕС на територията на съюза в 19 държави членки са установени около 900 случая на маймунска едра шарка, което принуди Брюксел да подпише споразумение за закупуване на 110 000 дози ваксина срещу маймунска едра шарка.

Здравните експерти съобщават, че симптомите на вируса са кожни обриви, треска и главоболие. За тях той е познат от години като ендемичен тип вирус, разпространяван в Западна и Централна Африка, който се наблюдава при различни бозайници, но действителният източник на вируса е неизвестен.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Хахаха хаха, Боже Господи, няма край либерастията...

16.06.2022 19:32:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.