• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Евгений Кънев: Заради валутния борд лихвите у нас влияят по-ниско върху икономическа активност

Евгений Кънев: Заради валутния борд лихвите у нас влияят по-ниско върху икономическа активност

/КРОСС/ Австрия отскоро е противник на разширяването на „Шенген" и допускам, че войната в Украйна има някакво влияние. Това каза снощи икономистът Евгений Кънев в предаването „Говори сега" по БНТ.

Австрия е една от малкото страни, които не диверсифицираха своите доставки на руски газ и заедно с Унгария и Сърбия са единствените, които разчитат единствено на руски газ за техните икономики, отбеляза той. „Договорът между Русия и Украйна за транзит изтича догодина и е много интересно дали тогава България няма да получи много силен икономически коз срещу Австрия, тъй като другата алтернатива, която Австрия би могла да има, е през „Турски поток". Тогава българското правителство би имало много по-силни аргументи", обясни икономистът.

Преди провеждането на изборите в Нидерландия в края на ноември не може да се очаква промяна за позицията й за членството на България в „Шенген".

Заради валутния борд лихвите у нас влияят по-ниско върху икономическа активност, заяви Евгений Кънев.

Икономистът Румен Гълъбинов смята, че има основания да се надяваме, че през декември ще има промяна в позицията на Нидерландия и преосмисляне на позицията на Австрия за членството на България в „Шенген". „Изказвания от сорта, че България и Румъния могат да бъдат разделени за „Шенген", целта на България за еврозоната да бъде отделена от целта й за „Шенген" са много антиевропейски клинове, които се бият в българската евроинтеграция. Ние трябва да държим на това да продължим да сме заедно с Румъния за „Шенген", а Румъния има начини на въздействие върху Австрия", коментира той.

Неудобствата по българо-румънската и българо-гръцката граница засягат не само българите и фирмите, но и румънската, и гръцката страна. „Гърция е един от най-силните ни съпортъри. Те подкрепят и България, и Румъния за „Шенген", защото по този начин става един много хубав транспортен коридор, който започва от Солунското пристанище и свършва в Западна Европа", заяви Гълъбинов.

Икономистът не изключи още едно вдигане на лихвите от ЕЦБ в началото на 2024 г. „Целта е в еврозоната да има 3% инфлация в края на тази година, а за следващата година имат много амбициозната цел да я свалят на 2%. Ние също имаме успех в борбата с инфлацията, но той се дължи до голяма степен на вдигането на лихвите на ЕЦБ и на това, че енергийните пазари запазиха спокойствие и стабилност на цените, въпреки войната в Израел", коментира Гълъбинов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.