• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Литийно шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир, на втория ден от Великден

Литийно шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир, на втория ден от Великден
Чудотворната икона на Света Богородица беше изнесена на ръце

/КРОСС/ На втория ден от Великден хиляди вярващи от цялата страна от рано сутринта се стекоха в Бачковския манастир, за да участват в традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Тя беше изнесена от манастира и на ръце пренесена от богомолците до мястото, където е била намерена. Това е най-старото запазено и до днес у нас литийно шествие. Вярва се, че днес силата ни иконата е най-голямата.

"Тази година празникът протича особено тържествено. Защото отбелязваме не само Възкресение Христово, но и Гергьовден. Литийното шествие ще започне в 8;30 часа, когато всички вярващи ще се отправят към местността "Клувията"", заяви в ефира на "Здравей, България" заяви иродякон Евтимий.

Богомолците изминават 6-километровото разстояние от Бачковския манастир до местността „Клувията" пеша, носейки на ръце лика на Божията майка по дългия и стръмен път. Чудотворната икона е била открита през 17 век от две овчарчета, високо в скалите над манастира. Вярва се, че силата ѝ е най-голяма днес - на втория ден от Възкресението.

"Според кондиките на светата обител най-много чудеса са регистрирани именно в тези дни. Това не е случайно. Дължи се на общата молитва, която целият народ отправя към Богородица. Многократно и аз, и братята от светата обител, сме ставали свидетели на чудеса. Всяко чудо е свързано с определен човек, с неговия живот, с това, от което той има нужда тук на земята. Бог подкрепя всички, които му се молят. Към Бог можем да поискаме всяко добро", заяви епископ Сионий, игуменът на Бачковския манастир.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.