• 13 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6672
  •  GBP / BGN 2.2309
  •  CHF / BGN 2.0956
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Колко черен шоколад ви е нужен дневно, за да понижите "лошия" холестерол?

Колко черен шоколад ви е нужен дневно, за да понижите "лошия" холестерол?

/КРОСС/ Холестеролът е естествена кръвна мазнина, която се произвежда в черния дроб. Твърде голямото му количество може да бъде опасно, тъй като запушва кръвоносните съдове. Ако не се лекува, това може да доведе до проблеми като сърдечни заболявания и инсулти. Широко известно е, че диетата играе важна роля за нивата на холестерола. По-конкретно, консумацията на твърде много мазна храна е една от причините за висок холестерол.

По същия начин, по който някои храни могат да повишат нивата на холестерола, други могат да ги намалят. Експерти препоръчват да се консумира черен шоколад за понижаване на холестерола. Те обясняват: "Черният шоколад съдържа висока концентрация на какаово твърдо вещество, което има мощни антиоксидантни свойства. Какаото съдържа големи количества флавоноиди - растителни вещества, които са полезни за здравето на хората. Доказано е, че флавоноидите потискат секрецията на холестерол при животни и хора." 


КАКВО ПОКАЗВАТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА? 

В мета-анализ от 2011 г., който включва 10 клинични проучвания, при тези, които редовно са консумирали черен шоколад, е установено значително намаляване на нивата на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност - "лошия" холестерол, но не е установен ефект върху нивата на липопротеините с висока плътност - "добрия" холестерол. 

Липопротеините с висока плътност ("добрият" холестерол) намаляват нивата на холестерола, като го абсорбират и го връщат обратно в черния дроб. След това черният дроб го отстранява от организма. За разлика от него липопротеините с ниска плътност ("лошият" холестерол) могат да се натрупат по стените на кръвоносните съдове и с течение на времето да доведат до стесняване на вътрешността им. Черният шоколад има благоприятно въздействие и върху кръвното налягане, функцията на ендотела (клетъчната стена) и може да намали риска от сърдечносъдови заболявания.

Кардиолозите смятат, че редовната, умерена консумация на шоколад може да бъде полезна за сърцето, но както винаги, ако прекалите и ядете твърде много шоколад, тези ползи вероятно ще бъдат загубени. Като цяло се препоръчва тъмният шоколад, тъй като той има по-високо съдържание на флавоноиди, но са необходими повече изследвания, за да сме сигурни кой вид и колко дава най-добри резултати. 

ЯЖТЕ УМЕРЕНО

 Обърнете внимание, че черният шоколад съдържа от 50 до 90 процента какаови сухи вещества. Той е с високо съдържание на захар и калории, и допринася за затлъстяването. Оптималното количество за здравословни ползи е до 60 грама на ден, а това, за съжаление, е само едно-две квадратни блокчета.  

За понижаване нахолестерола експертите препоръчват също така да се консумират:

- Мазна риба, като скумрия и сьомга

- Кафяв ориз, пълнозърнест хляб и пълнозърнеста паста

- Ядки и семена

- Плодове и зеленчуци

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.