• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Черният шоколад пречи на образуването на тромби

Черният шоколад пречи на образуването на тромби

/КРОСС/  За ползите от черния шоколад се говори отдавна. Те се дължат на съдържанието на какао в него. Става дума за шоколада, който съдържа над 65 на сто какао и който наричаме „горчив“. Колкото повече е какаото, толкова по-тъмен е цветът на сладкото лакомство и по-полезно е то. Все пак не бива да се яде в неограничени количества – до 45 грама на ден са достатъчни, за да получим всички ползи от него.

Макар да звучи парадоксално, черният шоколад се препоръчва на диабетиците, защото намалява резистентността към инсулина. Антиоксидантите в него нормализират кръвното налягане, предотвратяват тромбообразуването и запушването на кръвоносните съдове, понижават нивото на вредния холестерол в кръвта и защитават клетките на кожата от свободните радикали, т.е. действат против стареенето.

Неотдавна американски учени доказаха, че редовната употреба на малки количества черен шоколад укрепва сърдечния мускул и предпазва от риска да ни споходи инфаркт или инсулт. Това се дължи на съдържащите се в какаото биологично активни вещества и флавоноиди, които пречат на слепването на кръвните клетки тромбоцити. А това означава, че се снижава вероятността от образуване на тромби в кръвоносните съдове и се защитава сърцето.

Освен антиоксиданти, в какаото има калций, фосфор и магнезий, които подхранват „бордовия ни компютър“ – нашия мозък. Благодарение на тези елементи сме умни и съобразителни, можем да се похвалим с отлична памет и да се предпазим от деменция в старческите години. Магнезият има още една функция – той бързо повлиява на нервните клетки, успокоявайки ни, снемайки симптомите на стреса и депресията. Той прекратява болките и спазмите, които жените чувстват по време на менструация. Казано накратко, парченце черен шоколад прави света да изглежда по-добър.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.