-
17 Юни 2024 |
USD / BGN 1.8258
GBP / BGN 2.3126
CHF / BGN 2.0456
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 30°C
Шоколадовата фабрика в Белгия се справи със салмонелата
![](https://www.cross.bg/contents/images/blank.gif)
08 Август 2022 | 18:54
![Шоколадовата фабрика в Белгия се справи със салмонелата Шоколадовата фабрика в Белгия се справи със салмонелата](https://www.cross.bg/photo_new_gallery/2022/08/08/d9ef840cb397066c2a2a3770a34ff1fe.jpg)
/КРОСС/ Фабриката в Белгия, оповестена за най-големия цех за произвеждане на шоколад в света, заяви, че е възобновила активността си, откакто беше затворена за шест седмици, с цел да се в профил болест със салмонела, заяви dariknews.bg. Три от 24-те индустриални линии в завода в град Визе са обновени и е осъществена първата доставка, оповестиха от швейцарската компания " Бари Калебо ", която ръководи фабриката.
Заводът, който доставя индустриални колоси като Hershey, Nestle и Unilever, само че не и непосредствено потребителите, беше затворен в края на юни, откакто в една от партидите беше открита бактерия салмонела. Базираният в Цюрих Barry Callebaut съобщи, че е спрял доставките и е уведомил клиентите си в точния момент, с цел да предотврати попадането на инфектирания шоколад в магазините. Източникът на замърсяването е лецитинът, който се прибави за изглаждане на текстурата на храната, което наложи седмици наред да се прави огромно разчистване.
" Оставаме внимателни, защото тази интервенция е невиждана, а процесът на разчистване и стерилизация лишава доста време ", съобщи представителят на Barry Callebaut Корнел Уорлоп. Той съобщи, че въпреки сега фабриката да създава единствено " много дребен размер ", тя възнамерява да задейства още веднъж повече индустриални линии " през идващите седмици ".
Белгийската организация за опазване на здравето на храните съобщи, че не престава да следи производството в завода. В завода на Barry Callebaut работят към 600 души и той е основно звено в общата продукция на компанията, която през финансовата 2020-2021 година възлиза на 2,2 млн. тона, създавани в над 60 обекта по целия свят. Компанията твърди, че нейният цех във Виезе е " най-голямата фабрика за шоколад в света " и обезпечава качетвото, че е създаден в Белгия, която има интернационална известност за първокачествен шоколад.